Joost van Waert - Even reageren op de Kiek over de tekst in de Nauwe Watersteeg van vorige week. Daarin vroeg de schrijver zich af wat er rondom de tekst te zien was.

De plaatjes eromheen stellen de leren emmers voor die iedere grachtbewoner in huis moest hebben. Bij brand werd er een menselijke keten gevormd waarin de emmers werden doorgegeven vanaf een wasplaats aan de Oudegracht. Helaas zijn de emmers niet voor iedereen direct als zodanig herkenbaar.

Bij deze reactie toon ik foto's die ik in oktober 2022 maakte voor mijn boek over muurkunst. Op de eerste (bovenaan) is goed te zien dat de schilderingen zijn gemaakt met sjablonen.

De schildering was een idee van Antoon van der Werf. Hij woont beneden aan de Wijde Watersteeg, eerste huis aan de Oudegracht. Op een goeie dag heeft hij spontaan een paar bussen verf gekocht en wat buurtgenoten opgetrommeld om de steeg op te knappen.

Antoon c.s. hebben eerst het onderste deel van de muur, waarop veel graffiti stond, overgeschilderd met een effen grondlaag en daarna de tekst en de emmertjes erop gezet.  Alle emmers zijn met hetzelfde sjabloon gemaakt en daarna is er hier en daar wat ‘water’ bijgeschilderd, afhankelijk van de positie van de emmer.

Een bewerkte - onthoekte - foto van de tekst (JvW)

Tot slot. Felix Bernet Kempers schrijft in zijn boek 'De werven in Utrecht' (2022): Iedereen moest brandemmers in huis hebben. Hoe groter het huis, hoe meer emmers de eigenaar verplicht was te bezitten.

De wasplaats beneden aan de gracht (foto: JvW)