Awraham Meijers - Afgelopen zondag zijn in Utrecht op verschillende locaties zogenoemde Stolpersteine – struikelstenen – gelegd. Dat is een indrukwekkende plechtigheid waarbij de steentjes worden geplaatst voor woningen van Joden die hier in de Tweede Wereldoorlog woonden en in concentratiekampen zijn vermoord. De namen van deze mensen, hun geboortedatum, en plek waar ze om het leven zijn gebracht, staan op de struikelstenen vermeld. 

De familie Lion en Renée Meijers woonde aan de Paulus Potterstraat in Utrecht. Ook voor hun zijn zondag steentjes gelegd. Beiden zijn in 1944 vermoord; Renée in Auschwitz, Lion 'ergens in Midden-Europa'. Hun dochters Lya en Elly overleefden de oorlog en groeiden op in het gezin van Lions broer en diens vrouw in Amsterdam.

In zijn column in het AD-Utrechts Nieuwsblad maakt Jerry Goossens over de Utrechtse plechtigheden nogal wat slordige fouten, waarop zijn collega Jim Terlingen op Nieuws030 een prima analyse en commentaar geeft.

De column van Goossens staat ook op de site van het AD en hij vond kennelijk dat er wel een foto van struikelsteentjes bij moest, ook omdat het niet iedereen bekend is wat het precies zijn en hoe ze er uit zien. Dus een foto van struikelsteentjes, die overigens niet helemaal van steen zijn maar ook een koperkleurige messing plaatje hebben van 10 bij 10 centimeter en 5 millimeter dikte.

Dus staat er een foto op de site van het AD met de naam van de familie Meijers. Maar het is een familie Meijers uit Doesburg (Gelderland). Abraham en Johanna zijn de namen. Tja, er zijn meer hondjes die Fikkie heten, er zijn meer families met de naam Meijers, dus wat let mij, zal Jerry Goossens hebben gedacht.

Een familielid stuurde mij de column van Terlingen. Hij heeft daarin ook geschreven wie Abraham en Johanna Meijers waren en dat ze een zoon hadden, Henri, die de oorlog heeft overleefd.

De reden dat ik het artikel toegestuurd kreeg, was omdat Lion en Renée Meijers in de Utrechtse Paulus Potterstraat mijn oom en tante waren en de Doesburgse Abraham en Joanna mijn grootouders. Henri was mijn vader, hij overleed in 1970. Mijn moeder Marianne (Nannie) is in 1986 overleden.

De corrigerende en aanvullende tekst van Terlingen liet mij niet onberoerd. De namen van mijn grootouders, die zo’n 76 jaar geleden zijn vermoord en die ik nooit heb mogen kennen, worden daarin genoemd en worden gelezen. Dat doet mij goed. 


Awraham Meijers
Columnist/journalist
Amsterdam