Jim Terlingen - Goed nieuws. Het beheer van de website die hoort bij het Joods Monument in Utrecht komt in handen van specialisten: mensen van het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Dit hebben ambtenaren van de gemeente Utrecht toegezegd. Het belang hiervan zit hem hierin: de website is de plaats waar de correcties staan op de namen en gegevens die in steen gebeiteld staan op het Joods Monument, dat in 2015 is geplaatst nabij het Spoorwegmuseum.

Een korte samenvatting van het voorafgaande: 

In maart van dit jaar bleek uit onderzoek, waarvoor ik me na het ontdekken van tientallen fouten sterk heb gemaakt, dat er minstens 69 fouten zijn gemaakt op de namenmuur. Tegelijk met het publiceren van het gemeentelijke onderzoeksverslag kreeg het monument toen een steen die verwijst naar de juiste gegevens op die website.

In maart 2018 werd dit bordje aan het monument toegevoegd. Foto: Jim Terlingen

Ik was nogal ontevreden over de teksten in het onderzoeksverslag. Uit niets mocht daarin blijken dat er fouten zijn gemaakt door de mensen die het monument regelden en dat ging zelfs ten koste van de waarheid.

Mijn focus verschoof echter enige weken later naar de website van het Joods Monument Utrecht. Want ook daar zag ik vele fouten en slordigheden, zelfs in de namen van joodse slachtoffers. Ik schaamde me dood: niet wéér! In deze namen stonden - weken nadat ze op de site waren toegevoegd - op de plek van speciale karakters (é, ë, ü enzovoort) vraagtekens. En ook sommige formuleringen waren zo beroerd - en soms ook bezijden de waarheid - dat me duidelijk werd dat de site niet in goede handen was. Blijkbaar hadden ook de gemeentelijke onderzoekers in die weken geen moeite genomen om de site even te checken.

Foute boel, concludeerde ik. En ik schreef er weer stukken over op Nieuws030. Daarna werden onmiddellijk de vraagtekens verwijderd, maar andere onjuistheden niet.

En nu hetgeen u nog niet weet:

Ik schreef voor alle zekerheid al mijn bevindingen ook op in een e-mail naar de website-beheerder. Dik drie maanden lang kreeg ik geen reactie op mijn mail en bleef de site zoals hij was.

Mijn grote geluk was dat ik in deze periode GroenLinks-gemeenteraadslid Floor de Koning tegenkwam. Zij luisterde aandachtig naar me en besloot zich sterk te maken voor een fatsoenlijk beheer van de site, waarvoor de gemeente zich volgens haar verantwoordelijk zou moeten voelen.

Toen De Koning het college van B&W berichtte dat zij raadsvragen wilde stellen over de website van het Joods Monument, kwam men in actie. De belangrijkste verbeterpunten uit m'n e-mail werden ineens doorgevoerd op de site en De Koning en ik kregen een uitnodiging om op het Stadskantoor te praten. Ik ben ervan overtuigd dat men geen gedoe wilde in de gemeenteraad. Zo werkt dat dus. Pfff.

Zonde van alle energie die het De Koning en mij heeft gekost, maar de uitkomst - zoals deze aan het begin van dit artikel staat - deugt. En daar gaat het me om. Een correcte namenlijst van de joodse slachtoffers uit onze stad mag dan zijn misgegaan zijn op het stenen monument, de kans dat de juiste gegevens op de website komen, zal hierdoor flink toenemen. Dit is goed nieuws, en zeker voor nabestaanden van de joodse slachtoffers en betrokken onderzoekers.


Zie: de site waarop ik mijn 'kanttekeningen' over het monument verzamelde 
Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl