Kees van Oosten - Woon je in de nieuwe wijk Merwede of in Kanaleneiland, vlakbij Park Transwijk? Dan mag je er tussen 31 maart en 1 november meestal niet in. Dat wil zeggen, je mag er wel in, maar dan moet je 50 euro entree betalen en oordoppen meenemen.

Het nieuwe evenementenbeleid houdt voor Park Transwijk in dat er 3 'zeer grote' evenementen mogen plaatsvinden, 3 'grote' evenementen en 6 'middel grote' evenementen en nog 21 kleine evenementen. En dat allemaal tussen 31 maart en 1 november. 

Zo'n evenement duurt meestal maar één of twee dagen, maar ze mogen ook best 5 aaneengesloten dagen in beslag nemen. Een evenement moet ook opgebouwd en afgebouwd worden. Je moet dus voor elk zeer groot/groot/middelgroot evenement pakweg 2 weken rekenen. Bij 9 van die evenementen zit je dus op 9 x 14 = 126 dagen, oftewel ruim 4 maanden. 

Maar na zo'n evenement moet het park (met name de grasweide) herstellen. Als daar een dag lang 15.000 bezoekers op heeft staan dansen, tenten hebben gestaan, vrachtwagens heen en weer gereden om die tenten op te bouwen en af te breken, stalen platen hebben gelegen om het gras te beschermen, dan heeft het park minimaal 18 dagen rust en herstel nodig. Volgens het college. 

Tijdens die rust/herstelperiode kan je eigenlijk ook niet in het park terecht, want voor het herstel is het beter dat er even helemaal niet op het gras volleybal en voetbal gespeeld wordt. En op het gras liggen is er ook niet bij, want na zo'n evenement is het niet veel meer dan een kale zandvlakte, soms met plassen water er in. Want door de verdichting zakt het water er niet in weg. 

Kortom, bij die 126 dagen dat je er niet terecht kan als je geen betalende festivalbezoeker bent, moet je nog eens 9 x 18 dagen rust/herstel optellen. Dat brengt het totaal op 288 dagen per jaar dat je er niet terecht kan als je gewoon van het park wil genieten. 

Die grote tot zeer grote evenementen zijn bijvoorbeeld Sneeuwbal en Central Park. 15.000 - 18.000 bezoekers. Organisator is TheZoo, die dergelijke evenementen ook organiseert bij het strand bij de Haarrijnse plas en het recreatieterrein Strijkviertel. Dat gaat dus ten koste van de Utrechtse recreant die daar graag met mooi weer en vaak met kleine kinderen naar toe wil. 

Jammer, maar helaas, parken en recreatieplassen mogen van het college het grootste deel van jaar (namelijk als het mooi weer is) in gebruik genomen worden door de evenementenbusiness. Die zet er een hek omheen, moet je betalen en naar oorverdovende housemuziek luisteren.

En die evenementen exploitanten hoeven daar niets voor te betalen. Burgers betalen per vierkante meter in-gebruik-nemen-van-openbare-grond (als je een steiger voor je huis zet), TheZoo betaalt niets voor het gedurende 2 weken in gebruiknemen van 45 hectare Park Transwijk.