Jim Terlingen - Een week of wat geleden was ik op een mooie dag met een vriendin recreatief aan het fietsen. In de mooie binnenstad van Weesp sloten wij aan in een rij van een ijszaak. Op dat moment vertelde S. me, herinner ik me nu, dat Weesp gemeentelijk wil aansluiten bij Amsterdam. Dat was me in de nieuwsstroom ontgaan. Een interessante keuze.

Maar goed. Toen waren wij aan de beurt. S. koos voor een papieren bakje in plaats van een hoorntje. En ik sloot me daarbij aan. Uit een bakje is het altijd wel lekker eten, nietwaar. Amper twee seconden later: spijt. Dat was toen ik een mandje vol met onnatuurlijk-felgekleurde plastic lepeltjes zag. 

Ik schrijf 'spijt', maar wat er toen door me heen ging, laat zich beter omschrijven als WTF (voor de ouderen onder ons: dit staat voor 'what the fuck', ruw Engels voor 'dat choqueert me').

Juist de laatste tijd is er veel media-aandacht voor de 'plastic soep' in onze zeeën. En onlangs trokken gruwelijke foto's van dode dieren veel aandacht. Hun magen zaten vol met plastic spullen. 

Hebben die uitingen alleen mij bereikt? Het zal wel zoiets zijn als 'je gaat het pas zien als je het doorhebt', maar mij is nu echt duidelijk dat dit soort plastic spul TROEP is. 

Utrecht
Afgelopen weekend werd ik herinnerd aan die Weesp-ervaring in mijn eigen stadje. Want wat trof ik aan bij IJs & Zopie op de Twijnstraat? Inderdaad… precies dezelfde felgekleurde plastic lepeltjes!

De plastic lepeltjes bij IJs & Zopie.

Weet: het is zo'n zaak waar je struikelt over de Tony Chocolonely-spullen en er h'eerlijke winkel op de ruit staat. Ze hebben er zelfs energie-neutrale ijskarren met zonnepanelen, lees ik op de website.

Huh? Hoe kan het dat je bij het eten van zo'n luxeproduct bij zo'n h'eerlijke winkel (per bolletje betaal je daar vet meer dan 1 euro) de keuze hebt om wat niet-afbreekbaar plastic de wereld in te kieperen? Onbegrijpelijk.

Gelukkig werd deze week bekend dat de Europese Commissie het voortouw neemt met een plan om eenmalig-gebruik-plastic te verbieden.

Tot dat moment roep ik iedereen op om hoorntjes te kiezen of - misschien wat ranziger - om het lepeltje na gebruik, en het schoonmaken met een kledingstuk, gewoon weer terug te stoppen in de stapel.

Dat laatste hebben ze in Weesp een Utrechter zien doen.

                      

Reageren? terlingenschrijft@kpnmail.nl
Zie ook: www.jimterlingen.nl