In het Zocherplantsoen bij de Zonnenburg is woensdag een Spaanse Eik geplant. De boomplanting vond plaats in het kader van de jaarlijkse Open Tuinendag Utrecht, die later dit jaar plaatsvindt.

De Spaanse Eik is volgens de organisatie van de Open Tuinendag een bijzondere boom. Rond de  Middellandse Zee komt hij veel voor, maar deze soort - de 'Quercus Hispanica Wageningen' - is een in Nederland gekweekte soort die de winters in onze streken goed kan doorstaan. Het is de vierde boom die door de Open Tuinendag aan de stad wordt geschonken. Eerder werden al een reuzensequoia, een sierpeer en een zakdoekjesboom geplant. 

De vijfde Open Tuinendag vindt dit jaar plaats op zaterdag 27 juni. Ruim veertig particuliere tuinen en pandhoven in de Utrechtse binnenstad, waarvan de meeste niet openbaar toegankelijk zijn, openen dan eenmalig hun poorten voor publiek. Dit jaar zal de Open Tuinendag Utrecht een Frans tintje hebben, vooruitlopend op de start van de Tour de France die een week later in deze stad plaatsvindt.

De Spaanse Eik zal is geplant door Henri van Heugten, voorzitter van het Utrechts Monumentenfonds (UMF) en Bas Nugteren, directeur van Sonnenborgh. Het UMF is dit jaar de sponsor van de boomplanting, waarvoor Sonnenborgh als gastheer optreedt. 

Meer informatie over het programma en de tuinen is te vinden op www.opentuinendagutrecht.nl  Ook op twitter te volgen via @OpenTuinUtrecht.

Zie hieronder het beeldverslag van de boomplanting.