Louis Engelman – De sloop van 289 woningen voor de bouw van een nieuwe middelbare school (vmbo, havo, vwo) in Overvecht gaat niet door als de bewoners zich blijven verzetten. Wethouder Dennis de Vries (PvdA) maakte dat dinsdagavond bekend tijdens een debat in TivoliVredenburg.

De aankondiging van de bouw van de nieuwe middelbare school had voor veel onrust gezorgd onder de huurders. Velen van hen wonen al tientallen jaren in de inmiddels verouderde flats. Zij voelden zich door het plan compleet overvallen. Liever zien zij dat de flats van wooncorporatie Bo-Ex aan de Oranjerivierdreef, Zambezi-, Ossewagen- en Nataldreef worden gerenoveerd.

De gemeente en Bo-Ex dachten op het oude terrein van een basisschool aan de Grote Trekdreef de beste locatie te hebben gevonden. Andere plekken voldeden niet aan de eisen. Met de bouw van de school en nieuwe woningen zou een ‘impuls worden gegeven aan een kwetsbare buurt’.

Tijdens een gespreksavond over het opwaarderen van stadsdelen, georganiseerd door TivoliVredenburg en het Nederlands Film Festival in de reeks 'Club Cinema', werd na een documentairefilm over de sloop van een buurt in Rotterdam stilgestaan bij het feit dat plannen tot sloop- en nieuwbouw meestal negatief uitpakken voor de betrokken bewoners.

Wethouder De Vries vond dat de inspraak van de huurders veel serieuzer moest worden genomen. ‘Als de meerderheid tegen sloop is, dan moet dat niet gebeuren’, zei hij. Op een vraag uit de zaal of dat dan ook gold voor het bouwplan in Overvecht antwoordde hij met een duidelijk ‘ja’.