Vanochtend heeft wethouder Dennis de Vries, die gaat over het vastgoed, de gerestaureerde windvaan teruggeplaatst op de Domtoren in Utrecht.

De windvaan is een met bladgoud verguld beeld van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht, die op zijn paard zit en een deel van zijn mantel afsnijdt en weggeeft aan een bedelaar. De windvaan dateert uit 1910 en werd op 12 november 2021 van de toren verwijderd om te worden gerestaureerd en is dus ruim een jaar weg geweest. Nieuw is dat op de gerestaureerde versie belijning is aangebracht, waardoor het beeld van Sint Maarten beter zichtbaar is.

In 2021 had de windvaan nog geen belijning. Foto: M.J. Iseger/HUA

De terugplaatsing van de vergulde Sint Maarten markeert de start van de laatste fase van de restauratie van de hoogste kerktoren van Nederland. Nu het hoogste punt is gerestaureerd, zal de steiger langzaam gaan zakken. Hiermee wordt de toren in de loop van 2023 en 2024 weer zichtbaar. Direct na afloop van de terugplaatsing, zijn steigerbouwers begonnen met de afbouw van de hoogste steigerdelen rond de torenspits.

In de zomer gaat de afbouw verder met de steigers rond de lantaarn, waarmee de bovenste 70 meter van de 112 meter hoge toren weer zichtbaar zal worden. In de zomer van 2024 moet de restauratie volledig zijn afgerond en is de toren weer in volle glorie te zien. De toren staat sinds 2017 in de steigers.

Zie ook deze prachtige drone-beelden, gemaakt in opdracht van de gemeente Utrecht: