Door Jim Terlingen - Het zal u wellicht niet zijn ontgaan: Utrecht krijgt komend weekend bezoek van een derde grote wielerronde. Na de Ronde van Italië (Giro) in 2010 en de Ronde van Frankrijk (Tour) in 2015 komt nu eindelijk de Ronde van Spanje hier (Vuelta).

Dat ‘eindelijk’ slaat natuurlijk op de oorspronkelijke planning. De Vuelta stond gepland voor in 2020, maar corona stak toen een spaak in het wiel. Dit jaar is het toch zover: Utrecht wordt de eerste gemeente ter wereld waar de drie grote wielerrondes op bezoek zijn gekomen. Wie had dat nou ooit gedacht?

Schilder Jos Peeters op de steiger op de St.-Josephlaan. Foto: JT

Muurschildering

In 2015 maakte schilder Jos Peeters in opdracht van de gemeente op de Kruisdwarsstraat een speciale Tourschildering. Op zijn vertrouwd-charmante-en-vrolijke manier liet hij daarin renners over de Utrechtse werven rijden. Ook zijn er er veel leuke details, zoals Dick Bruna in een bolletjestrui, een somberende Maarten van Rossem en ook de oud-voetballers Marco van Basten en Ton van der Linden. 

U snapt, de gemeente besloot dat een Vuelta-schildering niet mocht achterblijven en men vond Peeters weer bereid. Dit keer heeft zijn muurschildering een Zuilense inslag. De locatie is vlakbij station Utrecht Zuilen, aan de St.-Josephlaan en het is een eerbetoon aan de Zuilen geboren wielrenner Michel Stolker (1933-2018), die negen keer meedeed aan een grote wielerronde, waarvan drie keer aan de Vuelta.

In mei 1964 kwam de op dat moment in Spanje wonende renner in de klimetappe naar het Baskische Pamplona als winnaar over de streep. Een week later - Stolker was inmiddels uitgevallen - werd de Fransman Raymond Poulidor gehuldigd als winnaar van het eindklassement van de Vuelta. De top-10 werd vervolmaakt met negen Spanjaarden.

Stolker wint in Pamplona de 8e etappe van de Vuelta, 7 mei 1964. Foto: familiearchief

Details

Natuurlijk moet u zélf gaan kijken en op die manier genieten van de schilderkunst van Peeters, maar enige duiding wil ik hier toch wel geven.

Peeters gebruikte voor het midden van zijn schildering bovenstaande foto van de zege van Stolker in 1964. De oud-Zuilenees reed toen voor de Spaanse wielerploeg Kas (een limonadefabrikant, bestaat nog steeds) en hij was dus een tegenstander van de aanwezige Nederlandse landenploeg, met Bart Solaro en Wim van Est.

Stolker en Mas op de muurschildering. Foto: JT

De kleur van het shirt van de nummer twee in die rit, de Spanjaard Gabriel Mas, schildert Peeters roze. Hij deed als vanouds weer uitstekend research, want dit was inderdaad de kleur van de sponsor, blijkt hier.
  

Plattegrond van Utrecht met het parcours van de ploegentijdrit. Foto: JT

Linksonder op de muurschildering is in een plattegrond het parcours te zien van de ploegentijdrit die aanstaande vrijdag wordt verreden in Utrecht. De schilder verwerkte daarin onder meer het rood-witte stadswapen. Als je goed kijkt, zie je op de plattegrond ook onder meer vier wielerploegen rijden, een dichtregel van C.C.S. Crone en (ieniemienie) de schildering uit 2015.

Ook in het echt staat ter hoogte van de Jaarbeurs deze zin van Crone op een muur. Foto: JT

Aan de linkerkant verder een prachtig stukje Oudegracht en aan de rechterkant het stadhuis van Pamplona, Stolkers finishplaats in 1964. Ik durf wel een gokje aan dat deze schildering in Spaanse reisgidsen over Nederland gaat terechtkomen (in ieder geval de Baskische). Naast het stadhuis zie je de bizarre traditie in deze stad van het voor stieren uit rennen. 

Bovenin de schildering hangt een spandoek van deze 77e Vuelta. Als je goed kijkt, schijnt achter de tweede zeven een vijf. Weer zo'n subtiel geintje (in 2020 was de 75e).

Achter de tweede 7 is een blauwe 5 te zien. Foto: JT

Onder het spandoek een visueel gespreksverslag van twee mannen achter de boarding. De wielrenners Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk hebben het over de twee andere rondes die Utrecht aandeden: de Giro (oa. de arena van Verona) en de Tour (oa. Arc de Triomphe).  

Onderaan praten Steven Kruiswijk (l) en Tom Dumoulin over 2010 en 2015. Foto: JT

Onthulling

Deze woensdagmiddag werd om 16 uur de muurschildering, die langs de route ligt van de ploegentijdrit, onthuld door wethouder Susanne Schilderman. Dat deed zij in aanwezigheid van een directielid van de Vuelta en twee kinderen van Michel Stolker: Henk en Maud.

Over onthullingen gesproken (1): in 2015 was ‘Mies’ Stolker aanwezig bij de onthulling van de Tour-schildering op de Kruisdwarsstraat. Op de foto hieronder staat hij helemaal rechts. Hij was toen 81 jaar.

Voor de Tour-schildering staan in juli 2015 van links naar rechts: Jos Peeters, Jan van Zanen, Jan Janssen, Aleid Wolfsen, Annie Brouwer (overleden 2017) en Michel Stolker (overleden 2018). Foto: Ton van den Berg

Over onthullingen gesproken (2): Stolker bekende in 2007 in het tv-programma De Avondetappe dat hij tijdens zijn loopbaan doping had gebruikt. Hij nam amfetamine, iets dat volgens hem toen iedereen in het peloton deed.

Zijn dopinggebruik is ook terug te vinden in het krantenarchief. De toen in Breda wonende Stolker werd in 1967, tegen het eind van zijn carriere, door de rechter veroordeeld voor het in-bezit-hebben van amfetamine. Deze laatste feitjes helpen misschien voorkomen dat we Michel Stolker helemáál als held adopteren...

  

Reacties naar: terlingenschrijft@kpnmail.nl
En zie ook: www.jimterlingen.nl