Door Ed van Eeden - Casper Schoppen (12) en Joris Kokje (13) vertegenwoordigen Nederland tijdens het Europees Kampioenschap schaken in Batiumi (Georgië). De twee talenten zijn allebei afkomstig uit de jeugdopleiding van de Utrechtse schaakvereniging Moira Domtoren.

Van 19-28 oktober zullen ruim 1000 schakers uit 45 Europese landen meedoen aan het Europese Jeugdschaak Kampioenschap in Batiumi. Er zijn twaalf titels te verdienen: voor de jongens en de meisjes in de leeftijdscategorieën tot en met 8, 10, 12, 14, 16 en 18 jaar. Alle informatie, waaronder de dagelijkse tussenstanden en tal van partijen, is te vinden op de site van het EK, klikhier.

Casper

Casper Schoppen dwong zijn plaats bij het EK af door met voorsprong Nederlands kampioen te worden bij de D-jeugd (t/m 12 jaar). Hij gaf slechts één remise af, won de rest van zijn partijen en liet met een score van 8,5 uit 9 zijn naaste belagers op liefst anderhalf punt achter zich.

Casper Schoppen. Foto: H. Gielen

Gevraagd naar een reactie antwoordde Casper: ‘Ik ben op mijn zevende begonnen met schaken bij Moira-Domtoren. Ik zit in de tweede klas van het gymnasium op het St. Bonifatius-college. Verder houd ik van voetbal en pizza. Ik ben ook al eens Nederlands kampioen geweest in de categorieën t/m acht jaar en t/m tien jaar.Het wordt de derde keer dat ik op een EK speel. Vorig jaar deed ik mee in Budva, Montenegro en het jaar daarvoor in Praag. Meedoen aan een EK is heel bijzonder. Je leert schakers uit veel verschillende landen kennen en je komt op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt. Ik heb erg veel zin in het EK!’

Joris

Joris Kokje plaatste zich voor het EK door bij het Nederlands Kampioenschap bij de C-jeugd (t/m 14 jaar) tweede van de 34 deelnemers te worden met 7 uit 9, een half punt achter kampioen Max Warmerdam.

Joris over zichzelf: ‘Ik ben in 2009 met schaken begonnen op de OBS Tuindorp en speel sinds 2010 bij Moira Domtoren. Ik zit op het Bonifatius-college en ga naar 2-gym. Verder voetbal ik graag: dit jaar speel ik in de C3 bij Hercules. Mijn grootste schaakprestaties tot nu toe zijn, naast de tweede plaats bij het NK t/m 14 jaar: winnaar van de B-groep van het Prinsenstad-schaaktoernooi in Delft, winnaar van het rapidtoernooi Tata-Steel in 2013 en een gedeelde negende plaats bij het Open Nederlands Jeugdkampioenschap 2014 in groep A (t/m 20 jaar). De komende jaren wil ik blijven schaken om uiteindelijk te proberen grootmeester te worden. Hopelijk helpt mijn Europese debuut daarbij!’

De jeugdafdeling van schaakclub Moira Domtoren (heeft elke vrijdagavond clubavond in het Rode Kruis-gebouw aan de Koningsweg, zie de website www.moira-domtoren.nl ) heeft de afgelopen jaren al een opvallend aantal talenten afgeleverd. De prestaties van Joris en Casper zullen ongetwijfeld voor een verdere toeloop van jeugdspelers gaan zorgen.