Door Vincent Oldenborg - Het was aangekondigd als een topper in het Spoorwegmuseum, de schaakwedstrijd tussen de Nederlander Anish Giri en de Noor en wereldkampioen schaak Magnus Carlsen. Maar na twee uur oordeelde schaakcommentator Jan Timman dat de uitkomst, een gelijkspel, 'een teleurstellende uitkomst van een teleurstellende partij' was.

Giri maakt een wandeling terwijl wereldkampioen Carlsen z'n hoofd breekt over een volgende zet. Foto: Ton van den Berg

Voor Utrecht maakte het niet uit. De stad had volop aandacht met het Tata Steel Chess tournament dat voor een dagje in het Utrechtse Spoorwegmuseum was neergestreken. Met maar liefst vier spelers uit de internationale top tien, waaronder dus de Noorse wereldkampioen Magnus Carlsen en de Nederlander Anish Giri (3). In totaal bonden 14 grootmeesters de strijd met elkaar aan. 

De veertien grootmeesters (13 man en 1 vrouw) poseren voor de camera. Foto: Ton van den Berg

Om twee uur woensdagmiddag gaf burgemeester Van Zanen door middel van een klap op de gong het startsein voor de strijd. Met name het gevecht tussen Giri en Carlsen mocht zich verheugen in een grote belangstelling. Bij winst kon de Nederlander de Noor tot op een half punt naderen en zo een kans behouden op de tournooizege. 

Na twee uurtjes besloten de heren echter tot een remise. In zijn commentaar zei de Noor dat hij niet onder de indruk was van Giri en hem niet sterk vond spelen.

Het schaaktournooi, dat vroeger bekend was onder de naam Hoogovenschaaktournooi heeft altijd grote namen aan zich weten te binden, Zo waren wereldkampioenen als Anand en Kasparov regelmatige deelnemers en ook de eerste en enige Nederlandse wereldkampioen, Dr. Max Euwe, was ooit deelnemer. 

Behalve de wereldtop waren ook de mogelijke kampioenen van de toekomst in het Spoorwegmuseum al schakend te bewonderen. Maar liefst vierhonderd Utrechtse basisscholieren streden in schoolteams van vier spelers om het kampioenschap van de stad Utrecht. 

In zeven ronden van maximaal dertig minuten moest uitgemaakt worden welke school zich kampioen van de Domstad mocht noemen en Utrecht als eerste team mag vertegenwoordigen in het regionale kampioenschap. 

Na een spannende strijd, waarin op het scherp van de snede werd gestreden, mocht het team van de koningin Beatrixschool uit De Meern de kampioensbeker in ontvangst nemen.

Utrechtse scholieren binden de strijd aan op het schaakbord. Foto: Ton van den Berg

Languit gestrekt al weten dat je gaat winnen. Foto: Ton van den Berg