Opnieuw laat de Werkgroep Directe Voorzieningen van de gemeente Utrecht van zich spreken. Dit keer met de onthulling van een informatiebord met betrekking tot de Bemuurde Weerd. Het is te zien op de Monicabrug bij de Jacobstraat.

Het zijn van die kleine pareltjes in de stad: gerestaureerde geveltekens, oude reclame-uitingen die een nieuw verfje krijgen, informatieborden en stoeptegels die verwijzen naar vroeger en gedenktekens die een plekje in de stad krijgen.

Al jaren houdt de Werkgroep Directe Voorzieningen zich met deze activiteiten bezig. Iedere keer weer met een andere partner zoals bijvoorbeeld het Geveltekenfonds of zoals vandaag, vrijdag, met Het Utrechts Archief, maar ook met particulieren en bedrijven. Als het maar iets te maken heeft met 'het herstel van historische en karakteristieke elementen in het straatbeeld'.

De nieuwste aanwinst is een informatiebord op de Monicabrug met daarop een schilderij dat Jan Hendrik Verheijen rond 1830 schilderde van de Bemuurde Weerd. Dat moet hij gedaan hebben vanaf ongeveer de plek waar nu het informatiebord is geplaatst, je kijkt er dus zo het verleden in.

Zicht op de Bemuurde Weerd, schilderij uit ca 1830 van J.H. Verheijen. Beeld: Het Utrechts Archief

De situatie ter plekke is in de afgelopen 184 jaar flink gewijzigd als je zo kijkt. Er is zelfs op het schilderij nog een ingang van een kelder te zien, die moet er nog zijn, denk je dan, wat zit er onder het wegdek verborgen?

Vorig jaar is het doek door Tolien Wilmer van Het Utrechts Archief aangekocht op een Londense veiling. Daarmee verdwijnt zo'n schilderij in een depot en is beschikbaar voor onderzoek, maar Het Utrechts Archief vond dat er wel iets meer mee mocht gebeuren en zo werd in samenwerking met de Werkgroep het idee van een informatiebord bedacht.

En zoals dat dan gaat, is er een onthulling en daarvoor kwamen de directeur van Het Utrechts Archief, Chantal Keijsper, en wethouder monumenten, Kees Geldof, opdraven om met enig ceremonieel de gemeentelijke vlag te verwijderen. En zo was er weer een pareltje bij.

Even verderop bij de Monicabrug, aan de kant van de Nieuwekade staat ook een informatiebord dat door toedoen van de Werkgroep een aantal jaren geleden werd geplaatst. Als u toch gaat kijken, pak die dan even mee. Daarop staat een foto van een van de laatste pontjes die vroeger ervoor zorgden dat je de stadsbuitengracht kon passeren.