Een kopje koffie in de trein, een tosti in de stationsrestauratie of een luxe diner met truffels in de Oriënt Express. Het Spoorwegmuseum brengt alle verhalen over eten en drinken in de trein bij elkaar in de expositie Tosti's Truffels Treinen (te zien tot en met 15 november).

Onlangs opende deze tentoonstelling en het mag gezegd worden, het is het Spoorwegmuseum weer gelukt er iets moois van te maken. Na de expositie over de Tienertoerkaart, volop nostalgie voor de grijze koppies van nu, is de tentoonstelling over een happie doen op de trein er een die je doet snakken om dat werkelijk mee te maken. Van de bijzonder Rheingoldtrein met panoramadak zou je zo willen dat hij gaat rijden en de drank op tafel gezet mag worden.

Naast een aantal bijzondere treinen zoals exemplaren die reden op de legendarische Orient Expres en een meer volkse uitvoering van een restaurant op wielen uit Oost-Duitsland, laat het museum ook weer veel moois uit haar eigen collectie zien zoals een aantal fraaie serviezen, menukaarten, perronkarren, affiches, foto’s en nog veel meer. 

Serviezen. Foto: Ton van den Berg

Interieur van voertuig de Rheingold. Foto: Ton van den Berg

Van alle restauratierijtuigen halen we er hier een naar voren en dat is het rijtuig Plan D RD. Volgens het museum is dit de inspiratie voor de tentoonstelling. Het voertuig van Nederlandse makelij dateert uit 1951 en heeft schitterende interieurdetails en laat een mooi tijdsbeeld zien van de wederopbouw. De wagon stond jarenlang in het depot van het museum maar is nu gerestaureerd.

rijtuig Plan D RD. Foto: Spoorwegmuseum

Tosti’s Truffels Treinen: 23 juni t/m 15 november 2020

Interieur van de Mitropa een restauratievoertuig uit Oost-Duitsland dat ook in Nederland reed vanaf Hoek van Holland naar Berlijn. Foto: Ton van den Berg