De jonge modeontwerpster Saba Tark mag haar werk exposeren in de Nieuw Utrecht Kamers. Deze afdeling van het Centraal Museum is er speciaal voor Utrechtse kunstenaars en de komende tijd de plek voor nieuwe talent van de HKU (Hogeschool voor de Kunsten).

Tark (27) is onlangs afgestudeerd aan de HKU. Ze creëert en experimenteert met onder meer handgeweven stoffen van wol, katoen en leer. Ook ontwikkelt ze nieuwe materialen.

In de collectie Nomads of the World, te zien tussen 13 september en 30 december, is te zien waar haar experimentele aanpak toe leidt.

Er volgen nog meer exposities van talenten van de HKU in het museum. Het Centraal Museum en de Hogeschool werken daarin samen. Volgens museumdirecteur Edwin Jacobs vullen beide elkaar perfect aan: "HKU vormt de nieuwe kunst en cultuur in de stad, het Centraal Museum verduurzaamt dit én verbindt het met de collectie en Utrechtse geschiedenis”.

De in Bagdad geboren Saba Tark volgde niet alleen een opleiding bij de HKU, maar was ook actief op de Academie Beeldende Kunsten Maastricht. Volgens een persbericht wordt de modeontwerpster geïnspireerd door ambacht en experiment en combineert ze ambachtelijke weeftechnieken en hedendaagse technologie.

Ook gebruikt Tark zogeheten moulagetechnieken (het rimpelen en plooien) en met een ‘zero waste’-ontwerpmethode creëert ze silhouetten in geometrische vormen om zo het textielafval tot 80% te verminderen.

Niet alleen het resultaat, maar ook het maakproces, het ambacht, ziet zij als kunst: het knippen, het met de hand naaien en de afwerking.

Nomads of the World was een eindexamenproject waarbij Tark zich liet inspireren door de kleding en de stoffen van het nomadenvolk.