Door Jim Terlingen

Het belooft een bijzondere struikelsteenlegging te worden voor Mieks de Leeuw-Snackers (1884-1945) op de stoep voor het adres Kromme Nieuwegracht 35a. Mieks, katholiek, was bevriend met kardinaal Jan de Jong (1885-1955). En dus heeft kardinaal Eijk toegezegd dat hij op woensdag 13 december om 16.00 uur erbij zal zijn.

Initiatiefnemer Nicole Zonderhuis heeft ook veel anderen uitgenodigd: een nichtje (98) van Mieks, kleinkinderen van Mieks, de huidige bewoners, buren, wethouder Eva Oosters en meer.

Mieks de Leeuw was een dochter van een hotelier uit Wageningen (van het beroemde Hotel de Wereld). Ze runde met haar man Alphons de bekende kruidenierszaak 'Alphons de Leeuw' op Twijnstraat 50. Dat was een winkel met koloniale waren: o.a. koffie, thee en specerijen.
  

'Alphons de Leeuw' op Twijnstraat 50. 'Stoom-Koffiebranderij' staat op de gevel. Foto: archief familie De Leeuw

Oorlog
Als de oorlog uitbreekt, woont familie De Leeuw aan de Kromme Nieuwegracht. Mieks is dan 56 jaar oud. Zoon Alphons, genoemd naar zijn vader, heeft de zaak op de Twijnstraat overgenomen. De familie krijgt in hun huis Duitsers ingekwartierd. Ze nemen ook een Duitse secretaresse als huurster.

Frau Oberbörsch zit eind mei 1944 in een trein die door de geallieerden wordt beschoten. Ze spreekt daarover later met Mieks. De Duitse, woedend: "De Engelsen schoten op een trein met daarin vooral vrouwen en kinderen. Het zijn moordenaars!" Mieks zegt dan dat als de Engelsen moordenaars zijn, de Duitsers dat dan ook zijn.

Mieks wordt kort hierop gearresteerd. Ze moet onder bewaking in Duitsland in fabrieken werken en wordt in oktober geplaatst in een vrouwengevangenis in Leipzig. Begin december wordt ze overgeplaatst naar een houten barak. Buiten is het dan rond het vriespunt. Bij het buitenwerken mag Mieke haar eigen warme das niet dragen. 

Mieks de Leeuw sterft in februari 1945, 61 jaar oud. Ze is het laatste half jaar 36 kilo afgevallen. Een longontsteking krijgt haar eronder.

  

Dank aan Nicole Zonderhuis en Doete Regts voor de gedetailleerde informatie en de foto's