Aanstaande zaterdag (24 februari) vindt in het Beatrixgebouw in Utrecht de tweede editie van Remember Together plaats. Op deze dag is het twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel. 

Net als vorig jaar organiseert de Oekraïense organisatie Vital’nya in de Jaarbeurs deze landelijke herdenking. De (gratis) toegangskaarten zijn niet meer te krijgen. Betrokken Nederlanders kunnen nog wel geld doneren.

Het programma van de bijeenkomst van zaterdag staat in het teken van het thema 'Living in two worlds' en geeft aandacht aan de verbinding tussen de Oekraïners en betrokken Nederlanders.

De dag begint om 11:00 en eindigt om 17:00. Dit is het programma.

Bij de Oekraïense gemeenschap van Vital’nya in Utrecht komen sinds 1 april 2022 vluchtelingen uit Oekraïne samen om onder elkaar te zijn, lessen te volgen, culturele evenementen bij te wonen en deel te nemen aan groepsgesprekken in verband met traumaverwerking.

Andere steden
Ook in andere steden zijn er deze dag manifestaties. De Stichting 'Oekraïners in Nederland' houdt tussen 14-16 uur een actie op De Dam in Amsterdam. 

In Den Haag wordt op het Kamergebouw de Oekraïense vlag gehesen. Het is zeer ongebruikelijk dat er buitenlandse vlaggen worden gehesen op dit gebouw. De actie wordt gesteund door een overgrote Kamermeerderheid. De PVV, de grootste partij, is tegen.

Symbool
De zonnebloem is de nationale bloem van Oekraïne. Hij staat voor veerkracht en voor terugkeer naar huis. In de kern zie je 25 lichtblauwe bolletjes. Die staan voor alle regio’s en dus voor Oekraïne als ondeelbaar land. 

(JT)