Sharon Dijksma is dinsdagavond door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Utrecht. Dijksma (1971) is sinds mei 2018 wethouder in Amsterdam.

Dijksma is geboren in Groningen. Ze kwam in 1994 in de Tweede Kamer, op dat moment met haar 23 jaar het jongste Kamerlid ooit. Tussen 2007–2010 en 2012-2017 was Dijksma Staatssecretaris van achtereenvolgens Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu in diverse kabinetten.

Sharon Dijksma volgt waarnemend burgemeester Peter den Oudsten op die het ambt van burgemeester van Utrecht sinds juli 2020 heeft waargenomen na het vertrek van Jan van Zanen naar de gemeente Den Haag.

De reactie van de Utrechtse wethouders op deze voordracht:

'Wij heten Sharon Dijksma van harte welkom in Utrecht als nieuwe burgemeester van onze stad. Met de voordracht van Sharon Dijksma krijgt Utrecht een ervaren en betrokken bestuurder die als burgemeester een belangrijke rol speelt in het verbinden van alle inwoners en ondernemers in Utrecht. Juist in deze moeilijke tijden als gevolg van het coronavirus is dit belangrijker dan ooit. Wij kijken ernaar uit om samen met de burgemeester verder te werken aan de ontwikkeling van onze stad.'

Op de burgemeestersvacature reageerden 27 kandidaten, waarvan 11 vrouwen en 16 mannen.