De heer Koeman kon zich niet aanmelden voor zijn afspraak bij Burgerzaken, dus ging het een beetje mis bij de openingshandeling van het nieuwe Stadskantoor. Maar het mocht de pret niet drukken. De vrolijke baliemedewerksters zorgden ervoor dat het toch goedkwam.

De Utrechtse burger Koeman was de gelukkige die bijgeschreven wordt in de geschiedenisboekjes van de gemeente. Officieel is hij de eerste die in het nieuwe Stadskantoor op z’n afspraak kwam om bij Burgerzaken een verhuizing door te geven. Koeman was ook uitgekozen op het feit dat hij slechtziend is, want de gemeente wilde onderstrepen dat het nieuwe Stadskantoor ook goed bereikbaar is voor mensen met lichamelijke beperkingen.

De voorbereiding van de openingshandeling was zo goed gedaan, dat de afspraak van Koeman helaas alweer uit de computer was verdwenen. Ach, bij de balie kon dat weer recht gezet worden. De boodschap is ook dat iedereen altijd geholpen wordt, ook als je dus geen afspraak hebt gemaakt voor het verlengen van een paspoort of adviesgesprek bij Werk en Inkomen. Dan wordt er ter plekke een afspraak gemaakt, maar wel voor een latere datum.

Koeman van Van Zanen gaan door de deur richting Stadskantoor. Foto: Ton van den Berg

Burgemeester Jan van Zanen ging tegen elf uur met Koeman door een grote deur die op het plein voor het Stadskantoor was gezet. Daarmee was de entree voor het publiek geopend, maar dat had z’n weg al veel eerder gevonden naar een van de 47 publieksbalies. Het verliep allemaal heel soepel en er waren geen al te lange wachttijden.

De publieksbalie in de hal van het Stadskantoor.

De pers mocht de 6 etages die voor het publiek open zijn bekijken, maar hogerop was het kantoor dicht voor nieuwsgierige ogen. Hoe het in de personeelskantine er aan toeging, maandag kon men daar de drukte amper aan, bleef zo onbekend. Maar uit berichten van ambtenaren blijkt dat het al een stuk beter ging. Ook elders in het gebouw was er al meer gewenning aan de nieuwe situatie, hoewel er wel weer personeelsleden waren die bij gebrek aan werkplekken maar naar huis gingen om van daaruit te werken.

En aan de prullenbakken wordt gewerkt. Ook burgemeester Van Zanen merkte op dat hij die in zijn werkkamer mist. De architect van het Stadskantoor verzekerde dat dit probleem binnenkort is opgelost.

Een ambtenaar rust wat uit in een relaxruimte. Foto: Ton van den Berg

Publieksmedewerkers helpen bij het aanmelden op een console in de hal. Foto: Ton van den Berg

De wachtruimte bij een van de publieksbalies. Foto: Ton van den Berg