Een zogeheten attentiesteen vertelt sinds vandaag voorbijgangers op de Oudegracht, vlakbij stripwinkel Blunder, het verhaal van jazzkelder Persepolis. In de jaren zestig van de vorige eeuw was dat een bekende plek met veel jazzcultuur.

De Modern Jazz Club Persepolis was een begrip in de stad en daarbuiten. Vele beroemde jazzmusici traden er op: aanvankelijk uit Nederland, later ook uit de Verenigde Staten.

Het begon in de zomer van 1957. Toen richtten scholieren en werkende jongeren uit de Utrechtse wijken Tuindorp en Wittevrouwen een jazzclub op. De Modern Jazz Club Persepolis vond oorspronkelijk onderdak in een schuur aan de Grasstraat in Wittevrouwen.

Het muziekgenre voorzag in de behoefte van jongeren en kunstenaars aan een vorm van vrijheid die ze niet konden vinden in de gevestigde muziekcultuur. Twee jaar na de oprichting verhuisde Persepolis naar de werfkelder van het pand Oudegracht 205.

De club – aanvankelijk een vereniging waarvan je lid moest zijn – kwam tot bloei. Elke week traden bekende Nederlandse jazzmusici op. Rita Reys, Pim Jacobs en Ruud Jacobs waren regelmatige gasten. Vanaf 1963 traden ook grote Amerikaanse jazzmusici op als Johnny Griffin, Donald Byrd, Dexter Gordon, Charles Lloyd, Keith Jarrett, Oliver Nelson en Sonny Rollins.

Persepolis ontwikkelde zich tot een van de meest spraakmakende en belangrijke jazzclubs van Nederland. TV-presentator en journalist Fhilip Freriks was een vaste bezoeker van Persepolis, vertelde hij bij de onthulling en haalde herinneringen op in een toespraak.

Halverwege de jaren zestig kwamen beat en rhythm and blues op, terwijl de populariteit van jazzmuziek terugliep. In 1967 was het einde verhaal voor de jazzclub.

Utrechter Jaap van de Klomp was jarenlang drijvende kracht achter Persepolis. Ook mede-oprichter Guus von Biela (overleden in 2017) was tot aan het einde van de club betrokken. Zijn vrouw Niki was vanaf de verhuizing naar de werfkelder van Oudegracht 205 verantwoordelijk voor de garderobe en allerhande andere praktische zaken.

Niki mocht vrijdag samen met cultuurwethouder Oosters de attentiesteen onthullen.

Wethouder Oosters, Jaap van de Klomp, Nicoline von Biela en Philip Freriks. Foto: Ton van den Berg