Zondag 11 oktober houdt Pegida Nederland vanaf de Neude in Utrecht een mars ‘tegen de islamisering van Nederland’. De aftakking van de ‘Patriottische Europeanen Tegen de islamisering van het Westen’ protesteert daarmee ook tegen de opvang van vluchtelingen in het Beatrixgebouw. De gemeente Utrecht en de politie zien geen reden de mars te verbieden.

Door Zita Eijzenbach - Een paar honderd mensen heeft inmiddels laten weten op zondag 11 oktober te komen demonstreren in Utrecht. Dat blijkt uit de Facebookpagina van Pegida Nederland.

“Maar of dit betekent dat er daadwerkelijk zoveel bezoekers komen, is niet te zeggen,” laat de gemeente via een woordvoerder weten. Hoeveel politie-inzet er die dag zal zijn, is dan ook nog onbekend: "Dat is afhankelijk van het verwachte aantal mensen dat Pegida aan ons zal melden en de indicatie die we daar zelf over maken." 

Route

Pegida Nederland meldt dat de mars om 14.00 uur begint op de Neude en ‘door de Utrechtse binnenstad’ gaat. Onbekend is nog of de route ook voert langs de Ulu Camii Moskee op de kop van Lombok en/of langs het Beatrixgebouw - waar 500 vluchtelingen zijn ondergebracht.

Voor en na de mars zijn er diverse sprekers, waaronder Lutz Bachmann, tot voor kort voorzitter van Pegida Duitsland. Bachmann legde zijn functie neer nadat er ophef ontstond over een foto die hij op sociale media verspreidde en waarop hij poseerde met Hitlersnor en -kapsel.

Vrij land

De Utrechtse politiek reageert gereserveerd op de aangekondigde demonstratie. “We leven in een vrij land, waarbinnen demonstreren een grondrecht is", zegt Marleen Haage van de PvdA. “Persoonlijk vind ik het geen goed idee, maar zolang er geen aanwijzingen zijn voor escalaties, mag de mars plaatsvinden.” 


Dat er zorgen zijn - al dan niet bij Pegida - over de massale komst van vluchtelingen, is volgens Haage helemaal niet vreemd. Van spanningen in de stad zegt ze niets te merken, maar Haage kan zich verplaatsen in de angst voor eventuele problemen. “Die zullen er komen, maar dat is vanzelfsprekend. De vluchtelingen die hier komen, zijn net zo crimineel als de gemiddelde Nederlander. Ze kunnen het slecht voor hebben met onze democratie, net zoals sommige niet-vluchtelingen dat hebben.“


Haage voorspelt problemen van een andere aard. 
“Het zal ongetwijfeld een probleem worden dat dit grote aantal mensen werk, een woning en zorg nodig heeft. Hier had het college van burgemeester en wethouders over na moeten denken; vanaf de zomer is al duidelijk dat veel meer vluchtelingen deze kant op komen. Dat de vluchtelingen ook in Utrecht worden opgevangen, was toen al reden om de voorzieningen op tijd in orde te maken. Uiteindelijk heeft de Jaarbeurs deze keuze gemaakt. Het college moet nu handelen en ik zie het als een gemiste kans dat hierover tijdens de presentatie van de begroting met geen woord gesproken is." 

Tara Scally van GroenLinks schaart zich achter het standpunt van de politie en de gemeente. “Zolang er geen grond is waarop de mars niet zou mogen plaatsvinden, moet ze vooral doorgaan. 
Ondanks dat het gedachtegoed van Pegida geenszins in lijn is met dat van GroenLinks, hebben zij ook vrijheid van meningsuiting.”

"De meningen in Utrecht lijken wel wat uiteen te liggen, maar het grootste deel van de mensen lijkt open te staan voor de opvang van de vluchtelingen." zegt Arjan Kleuver van D66. "Ondanks het feit dat ik de demonstratie als onplezierig en onverstandig zie, is dat te weinig om het tegen te houden. Demonstreren is goed, maar uitlokken en provoceren is dat zeker niet." 

De SP zwijgt nog even over de Pegida-demonstratie. Na de fractievergadering donderdag komt er, zegt een woordvoerder, een ‘officieel standpunt’. Op speculaties over een tegendemonstratie, gelijktijdig met de mars van Pegida, wil de woordvoerder niet ingaan.