Nog drie weken en het Centraal Station is het station dat in vrijwel niets meer aan vroeger herinnert. Op 31 juli kan het publiek ook naar de tweede etage waar een open passage Hoog Catharijne verbindt met het Jaarbeursplein en het Stadskantoor.

Dan is het mogelijk om het Centraal Station te passeren zonder een OV-kaart te gebruiken want ook het station wordt binnenkort alleen maar toegankelijk voor reizigers die inchecken met een OV-kaart. Wethouder Lot Hooijdonk zei donderdag bij een rondleiding op het station blij verrast te zijn over de vele ruimte die de passage biedt.

De tien meter brede passage die binnenkort opengaat. Foto: Ton van den Berg

Aan de tien meter brede passage komen diverse horecazaken te liggen die ook vanuit de hal van het station te bereiken zijn. Ook daar is een openbare passage en kan men uitkijken op de hal van het station.

Vanaf 31 juli krijgt de reiziger er 12.000 m2 ruimte bij en is voor het eerst ook het effect van het golvende dak goed te zien. Met de opening van de noordrand van dit deel van het Centraal Station start ook de verbouw van het laatste overgebleven oude deel van het station, nog herkenbaar aan de tegelvloer met de blauwe strepen waarop je kon zien waar de sporen er onder lopen. 

Ook wordt gestart met de verbouw van de sporen 14/15 en die van 18/19. Daarentegen zijn die van 20 en 21 klaar voor gebruik. Desondanks zal het treinverkeer nog wel last ondervinden van de sporenverbouw. De sprinter naar Lunetten - Houten rijdt binnekort minder frequent en sommige treinen zullen minder lang zijn.

De planning is dat in 2016 het hele Centraal Station klaar is.

De bovenpassage in het halgedeelte van het station. Foto: Ton van den Berg

De hal van het station gezien vanaf Jaarbeursplein. Foto: Ton van den BergDe hal van het station gezien vanaf de passage richting Jaarbeursplein. Foto: Ton van den Berg