Door Ton van den Berg - Maandagochtend 16 mei overleed de muzikant en levenskunstenaar Ben van der Tier. Hij was ook bekend als Lenny Laroux, zijn artiestennaam. Zijn familie maakte het overlijden bekend. 

Hoewel niet wereldberoemd kenden vele Utrechters zijn muzikale activiteiten zoals in de zydeco-band Allez Mama en de band voor wereldmuziek Laroux. Artiest zijn was zijn leven. Hij verhief kunst tot een levensstijl met muziek maken, schilderen, schrijven en dichten. Talloze malen trad hij met zijn bands op in Utrecht en in de rest van het land (en enkele keren in Belgie en Engeland). In maart van dit jaar was zijn laatste concert in het Vorstelijk Theater in Zuilen. 

Ben begon zijn muzikale carriere toen hij opgroeide in Ondiep aan de Kloosterlaan. Met een oom trad hij op bij feesten en partijen. Ben op de drums en zijn oom met een accordeon. Toen hij wat ouder werd, begin jaren zeventig, ging hij met bandjes optreden. De band Universe was zijn eerste ervaring op het pad van experimentele popmuziek. Daarna kwam de band Swan.

In de band Universe in 1973 jongerencentrum De Bruis. Foto: Ton van den Berg

Optreden met Swan in 1979. Foto: Ton van den Berg

In de jaren tachtig, onder invloed van Nederlandstalige bandjes als Goede Doel en Doe Maar, richtte Ben de band De Neus op. Hij ging zelf zingen en schreef de muziek en teksten. 'Tien tegen 1 dat hij Jansen heet' was een veel gedraaide plaat bij Frits Spits op Radio 3 en het liedje Strand (youtube) kwam in de tipparade. Echter, beide platen werden geen grote hits en daarmee kwam een einde aan De Neus.

Voor Ben was het wegblijven van succes met De Neus teleurstellend, maar het zorgde er wel voor dat hij beginjaren '90 het roer helemaal omgooide en besloot alleen nog muziek te maken waar hij interesse in had. Dat werd wat hij zelf noemde: wereldbeat Zydeco (Louisiana-blues).

Om die muziek te kunnen maken leerde hij zichzelf op nieuwe instrumenten te spelen zoals de accordeon en trekzak. Hij verzamelde een groep goede muzikanten om zich heen en Allez Mama werd binnen de zydeco een goede bekende met legendarische optredens op festivals zoals in Raamsdonksveer. De band was ook vaak op televisie te zien (bij Rayman is laat (youtube), Veronica, RTL, SBS en NPO). 

Ben van der Tier tijdens de reunie van De Neus in 2018 in Azotod. Foto: Ton van den Berg

De plaat Je liegt dat je barst (youtube) werd een hitje en in Brabant later nog een carnavalskraker in een bewerking van de Lawineboys. Vijf cd's en een live-cd werden door de band geproduceerd. Daarnaast traden Ben en zijn muzikanten en gastartiesten diverse keren op onder de naam Laroux waar de volksmuziek een centrale plek innam. Hiervoor zochten ze kleine theaters op, waarin ze met hun ingetogen optredens soms 180 graden anders speelden dan de eerdere uitgelatenheid van Allez Mama (zie ook de video onderaan deze pagina).

Met zijn bandjes en optredens had Ben zijn doel bereikt en een grote schare fans heeft hem overal gevolgd. Vorig jaar was hij nog te gast bij een show van de Utrechtse Jan van Piekeren in de Kargadoor. Legendarisch waren de Roots-mix-festivals die hij diverse keren met andere (zydeco-) bands organiseerde in the Paperdome in Leidsche Rijn en in Azotod in de Meern.

Roots-Mix-Festival 1999 in Azotod. Foto: Ton van den Berg

Allez Mama in 2002 in Stairway to Heaven. Foto: Ton van den Berg

Zijn overlijden kwam voor velen als onverwacht. Nog maar sinds kort wist Ben dat hij kanker had en zijn ziekte is snel gegaan. Een afscheidsconcert stond gepland voor volgende week zondag maar dat bleek onmogelijk.

Tijdens het optreden in maart in het Vorstelijk Theater in Zuilen had Ben zelf al het idee dat het de laatste keer kon zijn, maar kon dat toen nog niet met zijn publiek delen omdat hij nog de uitslag van diverse testen nog niet had en het nog alle kanten uit kon gaan. Helaas bleek het de verkeerde kant uit te gaan. 

Als muziek- en Utrechtliefhebber was Ben ook actief met het YouTube-kanaal Utalpo waar hij alle Utrechtse popmuziek van de laatste 50 tot 60 jaar onder de aandacht bracht. Het is zijn cadeau aan de stad geweest om zo'n eerbetoon aan de Utrechtse popmuziek te maken.

Persoonlijk
Persoonlijk ben ik circa 50 jaar met Ben bevriend geweest. In buurthuis Utrecht-Noord organiseerden we disco-avonden en waren wij de diskjockeys. Bij hem thuis draaiden we tot diep in de nacht de betere elpees van Yes en Pink Floyd, The Who en Deep Purple.

En als het even kon, gingen we er op uit om Nederlandse bands te zien van Supersister in het Kasieno aan het Paardenveld tot Alquin in de aula van de Hendrik van de Vlistschool in Kanaleneiland. Ik ben hem dankbaar voor de vele ervaringen die ik dankzij hem opdeed en waar ik nu nog steeds voordeel aan heb. Zonder hem was het heel anders geworden, saaier. En dat geldt voor heel veel mensen die hem gekend hebben.

Niet alleen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen zullen hem missen. Ook talloze anderen voor wie hij veel betekend heeft, delen het verdriet. Een bijzondere en talentvolle Utrechter heeft ons verlaten. Hij vertelde vorige week nog dat hij hoopte muziek te kunnen gaan maken met Jan Rot en Henny Vrienten. Dat idee geeft ons troost.

Bennie in buurthuis Utrecht-Noord circa 1971. Foto: Ton van den Berg


Een live-opname uit 2018, AkoestiCafé (video):