De laatste Utrechtse communist is dood. Ger Hoogenberg overleed maandag op 83-jarige leeftijd aan de gevolgen van een herseninfarct. De markante Utrechter, geboren in een klein dorpje in Noord-Holland, die zijn jeugd in Amsterdam doorbracht, was 23 jaar lid van de Utrechtse gemeenteraad voor de CPN en later GroenLinks.

Hoogenberg kwam naar Utrecht om daarna twintig jaar bij Werkspoor te werken en streed als lid van de ondernemingsraad tegen de sluiting begin jaren zeventig van wat ooit Utrechts grootste werkgever was. Daarna werd hij landelijk bestuurslid van de CPN en gemeenteraadslid in Utrecht (lange tijd samen met Barend Schreuders die in 2001 overleed). Verder was hij jarenlang voorzitter van de huurdersvereniging Kanaleneiland, waar hij in 1963 kwam wonen en nooit meer wegging.

Ook in 1963 werd Hoogenberg lid van de CPN. Naar eigen zeggen is hij altijd overtuigd marxist gebleven. Hij was tegen het opgaan van de CPN in GroenLinks maar zat voor die partij nog wel een periode in de raad.

Opmerkelijk is dat Hoogenberg is gestorven op 4 mei. Hij ontbrak vrijwel nooit bij de dodenherdenking op het Domplein. Ook was hij naar eigen zeggen 62 keer bij de kranslegging bij de Dokwerker in Amsterdam. Hij zorgde er in de jaren tachtig via een motie in de raad voor dat de Utrechtse raad daar jaarlijks aanwezig is en een krans legt. Burgemeester Van Zanen sprak maandag van het verlies van een vooraanstaand raadslid en een goede vriend.

Nieuws030 ging dit jaar mee met Hoogenberg naar de herdenking van de februaristaking in Amsterdam, het bleek dus zijn laatste keer: klikhier.