Door Louis Engelman - Zestien kinderen van acht tot twaalf jaar, onder wie één meisje, bouwden in de afgelopen drie maanden hun eigen roeibootje. Zaterdagmiddag werden er daarvan 14 bij de Rijksmunt in het Merwedekanaal te water gelaten. Ze bleken allemaal waterdicht.

Het project was een initiatief van creatief ontwerper Caspar ten Berge. ‘Ik wilde de kinderen eens wat anders laten doen dan rekenen en schrijven. Ik wilde ze vooral met hun handen laten werken.’ Caspar realiseerde de cursus via de culturele stichting ‘Het Wilde Westen’. Hij vond voor de bouw onderdak in de Dominicusschool in Oog in Al.

Samen met Walter van Tiel begeleidde hij de kinderen, van wie er niet één afhaakte. Op de donderdag- en vrijdagmiddagen werkten ze hard door om de boten, van het type Thimo-6, vaarklaar te maken. Allen ontvingen een ‘certificaat botenbouwer’.

Ten Berge verwacht ook volgend jaar zo’n cursus te kunnen aanbieden. Hij wil dan ook oudere kinderen en eventueel volwassenen bij het bouwen van hun eigen boot begeleiden.

Kijk ook naar de video die gemaakt is: klikhier

In het water was het nog niet eenvoudig om te manoeuvreren. Foto: L. Engelman