Deze kiek is gemaakt op: vrijdag 24 maart 2023, 16.20 uur

Waar? Julianaparklaan (bij kruising met Vlampijpstraat)

Want? Onthulling van een stoeptegel met QR-code door Julianaparklaan-bewoner Gonny Stoel en Rick Companje van Het Utrechts Archief. Door de code te scannen op een tablet of telefoon worden belangstellenden doorgelinkt naar historische informatie over de straat waar ze zijn.

Iedere straat in Zuilen krijgen zulke stoeptegels met QR-code. De historische informatie is samengesteld door het Museum van Zuilen en de website waar het op staat is een samenwerking van de Universiteit Utrecht, de gemeente Utrecht, de vereniging Oud-Utrecht en Het Utrechts Archief die al enige tijd werken aan de zogeheten Utrecht Time-Machine waarop de geschiedenis van Utrecht terug te vinden is.

De entree tot Werkspoor bij de Juliananparklaan in 1966. Foto: L.H. Hofland

Volgens het Museum van Zuilen is de Julianaparklaan waarschijnlijk het meest belopen laantje van Utrecht geweest omdat het vroeger de toegang was tot het Werkspoorterrein, de fabriek waar duizenden arbeiders hebben gewerkt. Heel vroeger, voordat het een fabrieksterrein was, stond het laantje bekend als het Herculeslaantje, toen het de toegang was tot de voetbalvelden van voetbalvereniging Hercules.

Door: Ton van den Berg

Wim van Scharenburg (Museum van Zuilen) applaudiseert voor het leggen van de stoeptegel met QR-code. Foto: Ton van den Berg