In deze rubriek ziet u steeds een recente Utrechtse kiek (en soms meerdere).

Deze kiek is gemaakt op: zondag 15 januari, 16.05 uur

Want? De onthulling van een herinneringsbordje als eerbetoon aan de Veermannen.

De Veermannen waren tientallen jaren geleden een begrip in Utrecht. Wijd en zijd was deze Utrechtse stadskapel bekend van hun optredens bij straatfeesten en partijen. Tot 1985 speelde het orkest ook bij de inkomst van sinterklaas bij de Bemuurde Weerd.

Een groot deel van de familie Veerman woonde toen in de Kraanstraat (bij de Bemuurde Weerd) en maakte daar met oud-en-nieuw altijd muziek, samen met leden van de familie Van Olderen die ook een straatorkest had, om het nieuwe jaar te vieren. Dat ging gepaard met veel dans en polonaises. Huidige bewoners van de Kraanstraat eren nu hun voormalige buren met een straatbordje waaraan de herinnering aan de stadskapel De Veermannen weer tot leven wordt gebracht.

Jan Veerman jr. (geboren in 1948 in de Kraanstraat) mocht als een van de laatste nog in leven zijnde leden van de Utrechtse Stadskapel De Veermannen het bordje onthullen.

Door: Ton van den Berg

Feest oudejaarsavond 1966 in de Kraanstraat met vlnr: Jan van Olderen, Jan Veerman, Jan Veerman jr., Dirk van der Tier en Ko van Olderen. Foto: familie Veerman

De Utrechtse Stadskapel De Veermannen rond 1950. Foto: archief familie Veerman