Deze kiek is gemaakt op: donderdag 1 juni, 16.33 uur

Door: Ton van den Berg

Waar? Het Utrechts Archief aan de Alexander Numankade

Want? De Utrechtse tekenaar Fedor van Rossem, bekend van zijn tekeningen Stairways to Utrecht en de Utrecht Metro Map, geeft zijn unieke handgetekende ‘Panorama van Utrecht’ aan Het Utrechts Archief.

Hij maakte het panorama van Utrecht speciaal voor de 900e verjaardag van de stad in 2022. Het hing tijdens het feestjaar, dat vandaag op 1 juni afloopt, in het Stadskantoor van Utrecht.

"Ik heb hem gebaseerd op de tekening van mijn oude stadsgenoot Herman Saftleven die vanaf dezelfde hoek de stad in 1648 tekende", vertelde Van Rossem bij de overdracht.

Van Rossem met de ets uit 1648 met het panorama van Utrecht getekend door Saftleven. Foto: Ton van den Berg

Om van hetzelfde standpunt de stad in 2023 te tekenen moest Van Rossem het hogerop zoeken. Vanaf het dak van het mediagebouw van RTV-Utrecht in de Hengeveldstraat maakte hij een aantal foto's die hij gebruikte om de tekening te maken die 150 bij 60 centimeter meet. Het werk is getekend met inkt en geeft over de verschillende gebouwen te zien zijn informatie, net zoals Saftleven dat had gedaan in 1648.

Van Rossem: "De skyline van de stad is altijd in beweging. Waar Utrecht vroeger gekenmerkt werd door de vele kerktorens zien we nu grote kantoren bij Hoog Catharijne. Het centrum heeft zich verplaatst van de Dom naar het westen. Ik denk dat we over 350 jaar een totaal andere view op de stad hebben. Dan zullen woontorens de stad domineren."

En nadenkend over de toekomst voegt Van Rossem toe: "En de hotels zullen dominant zijn, omdat Utrecht dan hoogstwaarschijnlijk aan zee ligt."

Fedor van Rossem en stadsarchivaris Kaj van Vliet tekenen de overdrachtsovereenkomst. Foto: Ton van den Berg

In een aflevering van Route C van RTV-Utrecht in 2022 is te zien hoe Van Rossem het panorama maakte: ziehier.