Hartstikke tevreden is ze. Jans Geesink glimlacht van oor tot oor. "Dit is een mooie plek voor Anton", zegt de weduwe van de in 2010 overleden Utrechtse judokampioen. Voor de Jacobikerk in de St. Jacobsstraat kijkt het beeld nu uit over Wijk C, de buurt waar Anton Geesink werd geboren en opgroeide.

Jans Geesink kijkt tevreden naar het beeld nadat ze het beeld onthulde met Corrie Huiding en wethouder Geldof. Foto: Ton van den Berg

Ook hartstikke tevreden is Corrie Huiding, de bewoonster van Wijk C die een actie opzette om het beeld van Geesink verplaatst te krijgen. Het stond opzij van het Jacobskerkhof, in de straat waar auto's in de file staan om in de parkeergarage van de Bijenkorf te komen.

Al lange tijd was er kritiek op die locatie, die in de jaren negentig was gekozen omdat er gewoonweg, werd er gezegd, vanwege leidingen in de grond geen andere plek in Wijk C was. Huiding had er genoeg van en trok twee jaar terug aan de bel, verzamelde handtekeningen om bij de gemeente een verzoek in te kunnen dienen en kreeg wethouder Geldof (VVD) mee.

Nader onderzoek leerde dat er toch een 'gaatje' te vinden was voor de buste die op een grote sokkel staat, en wel direct aan de straatkant direct voor de Jacobikerk. Het kerkbestuur was er even niet blij mee, maar na overleg met de wethouder stemde ook dat in. Zo gezegd, zo gedaan en werd het beeld, gemaakt door de Utrechtse beeldend kunstenaar Theo van de Vathorst, deze week onder streng toeziend oog van Huiding - 'Hij moest wel waterpas staan!", verhuisd en woensdagmiddag op die plek onthuld.

Huiding zei dat Geesink haar had verteld nooit gelukkig te zijn geweest met de locatie op de stoep naast het Jacobskerkhof. Huiding: "Het is daarom jammer dat hij er nu niet bij kan zijn om te zien dat er toch een andere plek is gevonden." Bijzonder is dat er van Geesink beelden zijn op de locatie toen hij voor een toeristische film eens vertelde over 'zijn' Wijk C.

Diverse familieleden van Anton Geesink waren aanwezig bij de onthulling van de nieuwe plek, waaronder zijn zoon Anton jr., dochter Lenie, zus Tonia en broer Gerard (die zelf ook diverse keren judokampioen is geweest).

Theo van de Vathorst, die in 1995 de buste van Geesink maakte, zei blij te zijn dat voor het beeld deze nieuwe plek is gevonden. "Hier komt het veel beter tot zijn recht. Ik ben blij dat Corrie zo heeft doorgezet."

Theo van de Vathorst bij de buste die hij van Anton Geesink maakte. Foto: Ton van den Berg