Dansen is gewoon leuk en goed voor je lijf en leden! Dat zegt het Danscentrum Utrecht dat met een verrassend groot aanbod voor jong en oud met meer dan honderd danscursussen klaar is voor het nieuwe seizoen.

Door Ton van den Berg - "Dansen is leuk", benadrukt Marieke van der Ven. Zelf geeft ze al jarenlang cursussen tapdansen en treedt ze regelmatig op in theaters. "Dansen is goed voor je lijf en leden, en ook voor je hersenontwikkeling want je kunt je met dans niet alleen fysiek maar je er ook mentaal door laten verrassen. En, hoewel lol maken voorop staat, kan je er ook heel goed in worden, in dansen."

Ze weet waarover ze spreekt. Van der Ven is immers de artistiek-leider van het Danscentrum Utrecht wat een fusie is van de dansafdeling van het Utrechts Centrum voor de Kunsten en de in 1981 opgerichte stichting Danscentrum Utrecht. Onder de laatste naam presenteert de nieuwe organisatie zich op weg naar het seizoen 2020 -2021.

De fusie heeft veel voordelen. Van der Ven: "Door de fusie beschikken we nu over meer danszalen, kunnen we een nog breder aanbod doen op het gebied van amateurdans, maar zijn we ook in staat om wie wil doorgroeien daarop voor te bereiden en met raad en daad bij te staan. Dat maakt het echt te gek."

Het faillissement van het UCK vorig jaar - waarbij ook de dansafdeling de deuren gesloten zag worden - is een gepasseerd station. Het werd nog afgesloten met mooie dansvoorstellingen in de Stadsschouwburg, herinnert Van der Ven zich.

Maar nu is het motto: niet terug, maar vooruit kijken. "Gelukkig", zegt Van der Ven, "waren er tussen het Danscentrum Utrecht en UCK-dans goede contacten via Hedwig Duykers (UCK) en Aino Merits (DCU). Zij legden de basis voor de samenwerking en de nieuwe toekomst."

Naast Jolet van Erkel voor de zakelijke leiding, is Van der Ven degene die nu als artistiek leider de kracht van de voorheen twee aparte organisaties bundelt. "Het Danscentrum Utrecht was de school die sterk was op gebied van de moderne dans met zijn diverse specialisaties en het UCK onderscheidde zich al jarenlang met cursussen van hiphop dansen tot ballet en klassiek. Het bleek elkaar heel goed aan te vullen en zorgt er nu voor dat we een breed aanbod hebben op drie geweldige locaties in de Mgr. van de Weteringstraat, op de CultuurCampus in Vleuterweide en op het Domplein waar we zelfs over drie studio's beschikken."

Van voorheen 68 naar 118 cursussen (gegeven door 25 verschillende docenten), zegt Van der Ven dat het nu ook mogelijk is naast allerlei soorten dans, ook een breed publiek te kunnen bereiken. "Er zijn cursussen voor jong en oud. Ik zeg wel eens voor 2 tot en met 99 jaar en diegenen van over de honderd jaar mogen ook best komen, maar ons registratiesysteem is tweetallig." Een ander groot voordeel ziet de artistiek leider in het feit dat wie door wil groeien in dansen meer mogelijkheden daarvoor kan vinden in de nieuwe dansschool. "Ons aanbod kent diverse niveaus, dat maakt het doorgroeien, naar zelfs semi-professioneel, veel eenvoudiger."

Trots is het Danscentrum Utrecht erop in het nieuwe seizoen nu ook zogeheten inclusieve dans aan te kunnen bieden. "Daarmee laten we zien dat we er echt voor iedereen zijn", legt Van der Ven uit. "Want met iedereen bedoelen we dat je ook kan komen dansen als je een handicap hebt, lichamelijk of geestelijk maakt niet uit. Bij inclusieve dans, dans je naar de mogelijkheden die je lichaam je biedt."

Informatie en aanmelden via website DCU.nl