Afgelopen vrijdag is Geert Bloemsma overleden, die velen zullen kennen van zijn zaak Foto Verhoeff op het Vredenburg. Columnist Dik Binnendijk staat stil bij zijn plotselinge dood.
     

Dik Binnendijk – Voor mijn ID-kaart had ik een pasfoto nodig. Toen ik mijn nieuwe foto zag dacht ik: 'Wat een lelijke kleuren. De pasfoto’s van Foto Verhoeff waren toch veel beter...'

Of het de eerste keer was dat ik ze niet bij Geert liet maken, weet ik niet goed. Ik herinner me niet meer wanneer de zaak op Vredenburg 37 precies is dichtgegaan.

De Verhoeff-slogan ‘Onze pasfoto’s zijn PAS foto’s’ kun je nog gewoon op internet vinden, maar de twee winkelpanden staan al jaren leeg. Ze zijn nog niet opgeslokt door de hippe vreetmuur die dat deel van Vredenburg is geworden. 'Wanneer zou Geert voor het grote geld bezwijken', dacht ik wel eens. Maar dat gebeurt niet meer.

Afgelopen zaterdag vertelde Frans de Jonge me dat Geert Bloemsma onverwachts in zijn slaap is overleden, 60 jaar oud. Frans stuurde me daarna de digitale rouwkaart. Hij en Geert waren straatgenoten; ze woonden allebei in de U-vormige Beverstraat, maar elk in z’n ‘eigen’ U-poot. Dus zo vaak zagen ze elkaar ook niet. 

Naast pasfoto’s heb ik jarenlang bij Foto Verhoeff mijn eigen foto’s en dia’s laten ontwikkelen. Daar waren ook veel foto’s bij die ik gemaakt had als illustratie bij artikelen. Ik ben er veel langs geweest en had bij die bezoekjes vooral contact met Geerts moeder, die de winkel deed. Pas nadat zij vanwege haar gezondheid niet meer in zaak stond, kreeg ik meer contact met Geert. 

Begin 2015 vroeg Geert me of ik stukjes wilde schrijven voor zijn site allesoverutrecht.nl (AOU). Ook Frans heeft voor deze site geschreven. Mijn laatste column (nr. 115) werd geplaatst op 13 maart 2020 en daarna verdween de site uit de lucht. In mijn ‘AOU-begintijd’ was Foto Verhoeff nog gewoon open en ik wipte langs als er iets te overleggen was over een column-onderwerp, maar het beperkte zich steeds vaker tot mailcontact. 

Ik ben nog een keer bij Geert thuis geweest in de Beverstraat; hij kwam iets vaker bij mij langs. Geert is jarenlang bezig geweest met het grondig verbouwen van zijn huis. Dat zelf verbouwen was zijn passie. Hij woonde boven op een piepklein zolderkamertje. Volgens mij was net het beton uitgehard van de vloer van zijn woonkamer. In die enorme kale ruimte aten we aan een tafel. Geert had gekookt. Het gesprek tussen ons kwam maar niet op gang. 

Nadat AOU gestopt was, heb ik Geert nog een enkele keer kort gesproken. We kwamen elkaar gewoon niet meer tegen. 

Vrijdagmorgen (16 februari) is in Hilversum de uitvaartplechtigheid. Daarna brengt een klein groepje vrienden Geert weg naar Leeuwarden waar hij zal worden bijgezet in het familiegraf.

  
Naschrift: Geert was ook een zeer gewaardeerd lid van het Utrechtse koor De Steegzangers. Op zondag 4 februari zong hij nog uit volle borst mee tijdens Gluren bij de Buren in buurthuis In de 3Krone. De Binnenstadskrant schreef dit artikel over het optreden. Op de foto bij het stuk 
zien we ook Geert zingen. (JT)