In Utrecht komt er geen totaal verbod op het afsteken van vuurwerk in de uren rond de jaarwisseling. De Partij voor de Dieren is teleurgesteld, maar laat het er niet bij zitten.

Het had een mooie binnenkomer geweest voor de Partij voor de Dieren, nog maar net in de raad en dan een verbod op het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling weten af te dwingen. Maar het feestje ging niet door. Op vragen van de eenvrouwspartij in samenwerking met het grotere GroenLinks, laten onze burgemeester en wethouders weten daar niet aan te willen beginnen.

Eva van Esch, het raadslid voor de Partij voor de Dieren, baalt en zegt dat ze gehoopt had dat Utrecht in was geweest voor op z'n minst een aantal vuurwerkvrije zones zoals parken. En strijdbaar:

"De Partij voor de Dieren zal blijven pleiten voor een totaalverbod op het afsteken van consumentenvuurwerk.”

Teleurstelling en treurnis bij Van Esch, nadat gemeentes als Hilversum en Rotterdam wel hebben laten weten te voelen voor verboden op het afsteken van vuurwerk, was haar hoop erop gevestigd dat Utrecht daarin mee zou gaan.

Niet alleen vanwege de dieren, was Van Esch met GroenLinks gaan vragen om het verbod. Volgens haar leiden ook veel mensen 'immateriele schade'. De materiele schade aan de openbare ruimte tijdens de afgelopen jaarwisseling bedraagt volgens haar € 77.730,-. Hier bovenop kwamen nog de kosten voor het opruimen van vuurwerkafval: € 25.154 euro.

Van Esch laat het er niet bij zitten, we gaan meer van haar horen belooft ze: “Een goede eerste stap naar een totaalverbod in Utrecht zou zijn dat de komende jaarwisseling in ieder geval al een verbod wordt ingesteld in parken.”