Opnieuw zijn er resten van de funderingen van het kasteel Vredenburg gevonden. Dit keer in de bouwplaats achter het Muziekpaleis. 

Graaf op het Vredenburg en het voormalige 16e eeuwse kasteel Vredenburg laat zich weer zien. In de huidige bouwplaats langs de Rijnkade en op de locatie van de parkeergarage Vredenburg is nu de fundering van de hoofdpoort van het kasteel gevonden.

Het was geen al te grote verrassing want bij de sloop van de Jaarbeurs in 1971 werd dit stuk van het voormalige kasteel ook al even blootgelegd. 

De zuidwand van kasteel Vredenburg. Foto: ton van den Berg

De fundering kan nu niet blijven zitten, het zal helemaal worden uitgegraven en daarna in blokken worden gezaagd zodat de resten verplaatst kunnen worden. Het is de bedoeling dat ze een plek gaan krijgen in de nieuwe parkeergarage van Vredenburg.

Rond de voormalige poort was vroeger een gracht en daarin zijn veel fragmenten van beeldhouwwerken van de poort gevonden. Ook troffen de archeologen er kogels en andere metalen voorwerpen aan.

Fragment van een beeld dat bij de kasteelpoort hoorde. Foto: Ton van den Berg

Morgen, vrijdag 20 juni, is er tussen 18.00 en 20.00 voor het publiek de mogelijkheid om een kijkje te nemen op de bouwplaats aan het Vredenburg, maar dan moet men zich wel eerst melden via telefoon: 030-2869650 of via mail: stationsgebied@utrecht.nl

Voorwerpen zoals kanonskogels uit de slotgracht. Foto: Ton van den Berg

De kasteelmuur. Foto: Ton van den Berg