Door Wim van Scharenburg, directeur Museum van Zuilen - Al heel wat persberichten over activiteiten in het Museum van Zuilen heb ik geschreven. En... in veel gevallen hebben we het dan over de ‘rijke geschiedenis van Zuilen’. De Tweede Wereldoorlog is natuurlijk geen rijk deel van die geschiedenis. Toch prijzen wij ons rijk met de veelheid aan stukken die we kunnen tonen in de expositie Zuilen in de Tweede Wereldoorlog.

Dewi (kleindochter van Van Scharenburg) gekleed in jurkje die kinderen droegen bij de bevrijding. Foto: Ton van den Berg

De tentoonstelling

Met foto’s van de over de Amsterdamsestraatweg marcherende gemobiliseerde militairen, het graven van de loopgraven en schuilkelders, het Noodhospitaal, het Verzet – wist u dat volgens mevrouw T. Spaans-Van der Bijl, die het boek over het verzet in Utrecht schreef, de basis van het georganiseerde verzet in Utrecht is gelegd door drie mannen uit Zuilen? – de Distributiedienst, Werkspoor en Demka die zich uiterst sociaal opstelden voor hun werknemers, slachtoffers waaraan nog nauwelijks bekendheid werd gegeven, de Bevrijdingsfeesten en nog veel meer.

Niet alleen foto’s

Voor deze tentoonstelling hebben we gebruik gemaakt van heel veel foto’s. Maar we hebben ook heel veel artikelen die een beeld geven van de ellendige tijd. De houten koffer van Henk Bloemink, in dienst van de NS. Hij werd met vele collegae tewerkgesteld in Duitsland en kreeg voor het vervoer van zijn spullen een houten koffer. Maar bij het overstappen in Amersfoort, stapte hij niet in de trein naar Duitsland, aan de andere kant van het perron stond de trein naar zijn tante in Zwolle. Hij dook onder – en het Museum van Zuilen kreeg 60 jaar later zijn koffer!

De houten koffer van Henk Bloemink. Foto: Ton van den Berg

Werkspoor

In de loop van de oorlog werd het steeds moeilijker om iets te kopen: er wás niets meer te koop. Bij Werkspoor werden honderden noodkacheltjes gemaakt, heel veel speelgoed dat op 5 december de oorlog voor de kinderen even deed vergeten. Werkspoor kende ook een ‘eigen’ gaarkeukensysteem, waarvan we de bonnen en foto’s tentoonstellen.

Een bankwerker van Werkspoor aan het werk. Foto: Ton van den Berg

En nog meer

Extra aandacht schenken we aan een aantal bekende en minder bekende slachtoffers, waaronder C. Odijk, H. Knipschild, A.J. van der Werff, S. Innikel, J. van Maurik, J. Altena, J. Been, J. Key., R. Huke en W. Leyssen.

Maquettemaker Gerard van der Louw. Foto: Ton van den Berg

De expositie Zuilen in de Tweede Wereldoorlog is te zien in het Museum van Zuilen aan de Amsterdamsestraatweg 569 iedere woensdag t/m zaterdag van 10 tot 17 uur.

Een proost op de tentoonstelling. Foto: Ton van den Berg