Het Museum van Zuilen opende deze week ('met trots', aldus museumdirecteur Van Scharenburg) de nieuwe tentoonstelling 'Etalage naar het verleden - Winkels in Zuilen'. 

Volgens de directeur is het een inspirerende tentoonstelling die bezoekers meeneemt op een reis door de tijd aan de hand van talloze foto's, tastbare artefacten en levendige interviews met zowel voormalige als huidige winkeliers. Van Scharenburg: "Het biedt een diepgaand inzicht in de rijke geschiedenis van de winkels in Zuilen."

Museum-directeur Wim van Scharenburg.

Een boeiende historie 

De bevolkingsgroei na de Eerste Wereldoorlog, aangewakkerd door de opkomst van de Werkspoor en Demka fabrieken, leidde in het voormalige dorp Zuilen tot een ongekende expansie van de bevolking en daarmee een groeiende behoefte aan winkels. Het straatbeeld werd al snel gekenmerkt door talloze winkels op elke hoek, een iconisch beeld dat decennia lang standhield. Het runnen van een winkel was hard werken voor het hele gezin en klanttevredenheid stond centraal. 

Op het hoogtepunt telde Zuilen naar schatting meer dan 400 winkels! Na de Tweede Wereldoorlog begon het aantal winkels geleidelijk af te nemen door samenwerking, fusies en schaalvergroting. De traditionele kruideniers werden aanvankelijk overschaduwd door zelfbedieningszaken en later door supermarkten.

De 'winkel op de hoek' maakte plaats voor winkelstrips en buurtwinkelcentra, zoals het huidige Rokade. Steeds meer Zuilenaren deden hun boodschappen buiten de wijk, in Overvecht of in de binnenstad. Van Scharenburg: "Opvallend genoeg zien we in het heden ook interessante parallellen met het verleden, zoals de heropleving van de bezorging aan huis, die in 2024 weer heel vertrouwd is, zij het met moderne elektrische fietsen en bestelbusjes."

Sjaak van Es, de vierde generatie slager van Slagerij Van Es, opende de expositie 'Etalage naar het verleden'.

Samenwerking

Bij de totstandkoming van deze tentoonstelling heeft het Museum van Zuilen samengewerkt met studenten van de School voor Journalistiek (HU) en de Bibliotheek Zuilen. Binnenkort zal een deel van de tentoonstelling ook te zien zijn in de Bibliotheek Zuilen.

Ook nieuw volgens Van Scharenburg, is dat in het museum aan 'Sprekende Geschiedenis' wordt gedaan. Een gepassioneerde groep vrijwilligers van het museum legt zich toe op het interviewen van mensen uit Zuilen. Hun inspanningen zijn nu terug te zien in de video's met zowel oude als huidige winkeliers in Zuilen. Winkeliers van nu sponsoren ook een deel van de expositie.
  

Leuk voor het hele gezin 

Van Scharenburg is in zijn nopjes met de expostie die volgens hem een boeiende ervaring is voor het hele gezin. "Speciaal voor kinderen is er een speurtocht beschikbaar, waarmee zij op ontdekkingstocht kunnen gaan en meer kunnen leren over de geschiedenis van de winkels in Zuilen. Voor de kleintjes is er zelfs een speelwinkeltje waar zij zich kunnen vermaken." 
 

Het Museum van Zuilen bevindt zich op Schaverijstraat 13 in de Werkspoorfabriek. De museumruimte is toegankelijk via een lift op de eerste verdieping. De tentoonstelling 'Etalage naar het verleden - Winkels in Zuilen' is te zien tot en met juni 2024, met reguliere openingstijden van woensdag tot en met zaterdag tussen 10:00 en 17:00 uur.