Door Ton van den Berg - Het leek een rottitel: Hacking Habitat, de grote tentoonstelling in het voormalige huis van bewaring Wolvenplein. Een woord ook waarover je je tong breekt: Hacking Habitat.

Totdat je weet waarover het gaat. Vrij vertaald is Hacking Habitat het terugveroveren van je eigen (persoonlijke) omgeving. Tientallen (internationale) kunstenaars mogen daar tot en met 6 juni iets over zeggen. Door kunst laten ze zien hoe ons leven beïnvloed wordt door allerlei sociale veranderingen (denk aan de sociale media waar we tegenwoordig met elkaar communiceren, maar waar zelfs volwassen mannen hun geslacht laten zien via de webcam aan die leuke (..) vrouwen die ze net denken te hebben ontmoet via Facebook).

Toen ik de eerste persberichten van Hacking Habitat zag (met als extra ondertitel: Art of Control), ergerde ik me aan de titel omdat tegenwoordig alles blijkbaar in het Engels moet, ook zo'n sociale verandering waaraan de organisatie van Hacking Habitat dus vrolijk meedoet. Maar het is misschien wel weer te begrijpen dat deze organisatie, die zelf de heel Hollandse bedrijfsnaam 'Niet Normaal' draagt, hier een internationale tentoonstelling presenteert en zich dan ook internationaal wil profileren.

Nu ik weet waar Hacking Habitat voor staat, krijgt de titel steeds meer smaak. Zit niet stil, laat je niet gek maken, doe iets aan die omstandigheden waarbij ons leven steeds meer geregisseerd wordt door sociale media, door bewakingscamera's, door banken en door de commercie die ons niet meer benaderen met de vraag wat we willen, maar die het al voor ons weten. Zoek via Google bijvoorbeeld eens naar een vliegticket naar Milaan en zie hoe dezelfde dag op Facebook advertenties voor vliegen naar Italië opduiken.

Hacking Habitat vraagt kunstenaars commentaar te geven, op die sociale inbreuk op ons leven, de controle daarop. Hun antwoorden zijn divers (muziek, beeldende kunst, fotografie/film, poezie), creatief en gelukkig ook vaak om te lachen. 

Laat je niet gek maken en bepaal zelf de richting van je leven, is het antwoord dat ze op allerlei manieren brengen (zie de foto's van Michael Kooren op deze pagina). Hoe? Dat moet je zelf gaan zien, dat moet niet een ander bepalen. Een ding kan ik wel zeggen, het is verrassend en enerverend en dat het te zien en te beleven is in een voormalige gevangenis maakt het gevoel dat je uit die omklemming wil, wil uitbreken, heel sterk.

Maar sta ik eenmaal buiten en loop ik binnen bij The Village (Engels weer...) voor een kop koffie is het eerste wat ik doe even Facebook bekijken, omdat tientallen anderen daar precies hetzelfde aan het doen zijn. We zijn toch wel heel erg gewoontedieren en een kunstenaar mag daar dan even uitspringen, maar daarom is-ie ook kunstenaar. Je habitat zomaar even hacken, daar komt nog veel meer bij kijken.

Voor meer info over toegang en programma: Hacking Habitat

Foto: Michael Kooren

Roy Viellevoye. Reset Vienna Hitler 20 years old and homeless. Foto: Michael KoorenRonald Ophuis. Soldier committing suicide. Foto: Michael Kooren