Buitenlands talent dat in Utrecht werkt en/of studeert kan voortaan eenvoudiger z'n officiele papieren regelen. Deze zogeheten expats kunnen voor al hun (aan-)vragen over wonen en werken, maar ook bijvoorbeeld over uitgaan in Utrecht, voortaan terecht bij het Expat Center Utrecht.

Dit Expat Center, gevestigd in de hal van het Stadskantoor, is er niet voor asielzoekers. Wie in Nederland asiel zoekt is geen expat. Een expat is meestal iemand die hier via een (buitenlands) bedrijf aan het werk is of die via de universiteit een opleiding volgt.

Dinsdagmiddag werd het Expat Center officieel geopend door wethouder economische zaken Jeroen Kreijkamp (D66) en Klaas Dijkhoff de kersverse staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie want de immigratiedienst (IND) is een belangrijke partner in het Expat Center. Door de samenwerking met de IND wordt voorkomen dat expats op verschillende plekken, tot in Den Haag, aan toe achter hun papieren aan moesten.

Wethouder Kreijkamp en staatssecretaris Dijkhof op de roltrap in het Stadskantoor. Foto: Ton van den Berg

Met de vestiging van een Expat Center, er zijn er nu vier in Nederland waaronder een in Wageningen waar veel buitenlanders werkzaam zijn in de voedselindustrie, wordt het interessanter voor (buitenlandse) bedrijven met buitenlandse werknemers om zich bijvoorbeeld in Utrecht te vestigen. 

Kreijkamp sprak over het nieuwe Expat Center dan ook dat het een 'cherry on the cake' is. Dat is een Louis van Gaaltje want het is 'icing on the cake' aldus een van de buitenlandse vrijwilligers die het Expat Center gaan bemensen.

Ook de staatssecretaris gebruikte Engelse termen in zijn speech en had over een 'one-stop-shop' waar alles verkrijgbaar is voor een expat. Volgens hem wordt hiermee de deur open gezet voor buitenlands talent, de kennismigranten die van grote waarde kunnen zijn voor de lokale- en regionale economie.

Er zijn enkele honderden expats in Utrecht. Een groot bedrijf waar veel expats werken is onder meer het onderzoekscentrum van Danone in De Uithof dat om de internationale uitstraling van Utrecht te benadrukken ook wel Science Park De Uithof heet.

Staatssecretaris Dijkhof zet zijn handtekening onder de samenwerking in het Expat Center. Wethouder Kreijkamp glundert. Foto: Ton van den Berg