De altijd vrolijke Jeltje van Nieuwenhoven stapt later dit jaar op bij het Nederland Film Festival (NFF). Haar taak als voorzitter wordt overgenomen door Emile Fallaux, bekend van onder andere het Holland Festival.

De oud-voorzitter van de Tweede Kamer en PvdA-politicus Van Nieuwenhoven bekleedde de functie van voorzitter sinds 2006. Ze was in de jaren tachtig al eerder bestuurslid geweest. Dit jaar maakt ze de klus nog af, maar na afloop van de 34e editie van het filmfestival neemt Fallaux in oktober het stokje over. Hij heeft voor drie jaar getekend.

In een persbericht zegt Willemien van Aalst (directeur NFF): 
‘Met haar jarenlange toewijding is Jeltje veel meer geweest dan een doorsnee-voorzitter. Met haar diepe betrokkenheid, haar netwerk en niet te vergeten haar humor heeft zij het festival keer op keer vooruit geholpen.’

De nieuwe voorzitter, Emile Fallaux, is actief geweest als  journalist, buitenlands correspondent, programmamaker bij de VPRO (Nipkovschijf), directeur van het International Film Festival Rotterdam (IFFR), en hoofdredacteur van Vrij Nederland.

Emile Fallaux. Foto: NFF

Fallaux bekleedde vele bestuursfuncties, in de film- en mediasector onder andere als lid oprichtingsbestuur en Raad van Toezicht van het Nederlands Filmfonds, Mediafonds, Hubert Bals Fonds, Rotterdams Mediafonds, Submarine Channel en Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Buiten de filmsector was hij onder meer bestuurslid van het Prins Claus Fonds en Holland Festival.

Vorig jaar nog was Fallaux voorzitter van de Gouden Kalf Jury van de 33e editie van het NFF. 

Emile Fallaux ziet het volgens het persbericht ook zitten om aan de slag te gaan want hij zegt: 
‘Het NFF onderzoekt zijn rol in de door de digitale revolutie radicaal veranderde filmwereld. Aan de herijking van het festival hoop ik als voorzitter een stevige bijdrage te leveren.’ Fallaux is niet alleen, het bestuur van het NFF bestaat verder uit Roberto Payer (penningmeester), de Utrechtse filmer Jean van de Velde (secretaris), Mijke de Jong (vicevoorzitter), Bruno Felix, Sander Dikhoff, Pim Hermeling en Roger Peverelli. De 34e editie van het Nederlands Film Festival vindt plaats van woensdag 24 september tot en met vrijdag 3 oktober in Utrecht.