C.C.S. Crone komt terug bij het Centraal Station. Zijn prachtige woorden:

'En hoe verder hij ging

des te langer was zijn terugweg'

worden door restauratieschilder Jos Peeters op een wand bij het Stadsplateau en Jaarbeursplein aangebracht.

Jos Peeters op de steigers voor het Leeuwensteijngebouw. Foto: Ton van den Berg

De dichtregels hebben twintig jaar lang op de gevel van een pand aan de Van Sijpesteijnkade gestaan en waren daar goed te zien vanuit de trein. Menigeen vond het ook een mooi begin of eind van een reis. De heimwee naar Utrecht spreekt uit de woorden van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone (1941-1951).

Meteen na de sloop van het pand is er overleg geweest bij de gemeente om een plek te vinden voor de dichtregels. Die locatie is nu gevonden in de gevel van het Leeuwensteijn-gebouw aan het Jaarbeursplein ter hoogte van het Stadsplateau (bovenaan de trappen). Vanuit de trein is het weliswaar niet meer te zien, maar reizigers, die via het Jaarbeursplein naar de treinen gaan, en bezoekers van het nieuwe Stadskantoor kunnen de regels niet ontgaan.

Het citaat komt uit een novelle die C.C.S. Crone schreef in 1939: ‘Het feestelijke leven’. Ook staat de tekst op de sokkel van het beeld in de tuin bij de Bruntenhof. Het beeld van een man met een schuiftrompet is daar neergezet ter ere van de schrijver die Utrecht eens omschreef als 'stad van zachte idioten, ik ben een van hen'.

Bijzonder aan de nieuw geschilderde regels is dat Jos Peeters er voor gekozen heeft om als lettertype de Petronius te gebruiken. Deze is in 1976 door de Utrechtse surrealistische schilder Jopie Moesman ontwikkeld. De dichter Ingmar Heytze is een groot fan van de Petronius en gebruikt het ook vaak voor zijn werk.