Door Louis Engelman - Feestelijk wapperende vlaggen van de bouwer en de gemeente Utrecht. Glaasjes champagne en hapjes kaas en worst. Zo vierde wethouder Kees Diepeveen (GroenLinks) dinsdag samen met ontwikkelaar KondorWessels Projecten en investeerder Reggeborgh uit Rijssen de officiële start van de Wilhelminawerf in de Merwedekanaalzone.

In dit gebied naast de stadsverwarmingscentrale van Eneco worden rond een nog uit te graven haventje 167 woningen gebouwd, waarvan het merendeel appartementen. Alle in midden- en vrije sector huur. Daarnaast is er een half-ondergrondse parkeergarage gepland en komt er een horecapaviljoen. Naar verwachting kan het project begin 2021 worden opgeleverd.

Wilhelminawerf zoals het volgens een tekening eruit komt te zien. Illustratie: Dok

Diepeveen was gul met zijn complimenten. Aan de bouwer, aan DOK-architecten vanwege het ‘magnifieke ontwerp’ en aan de ontwikkelaar. ‘Er is veel behoefte aan dit soort nieuwbouw’, aldus de wethouder, die sprak van ‘een schreeuwende behoefte’ aan midden-huurwoningen in Utrecht. Hij zei te hopen dat ‘de kwaliteit van het plan een vooruitzicht biedt op de rest van het gebied’. In de vorm van het complex herkende hij een hoefijzer en veronderstelde dat dit geluk zou brengen voor de toekomstige bewoners.

Aanvankelijk waren er in de Wilhelminawerf ook koopwoningen opgenomen, maar die zijn in overleg met investeerder Reggeborgh geschrapt. Sociale huurwoningen zijn nooit een optie geweest. Diepeveen zei dat desgevraagd niet zo’n probleem te vinden, omdat er volgens hem in de plannen voor het naastgelegen Defensieterrein voldoende sociale huur is ingebouwd. ‘Ik kijk wat dat betreft ruimer en zie dan in het hele gebied een goede mix van woningen.’

Minder blij betoonde hij zich met de speculatieve prijsopdrijving van de grond in de Merwedekanaalzone. Ook de Wilhelminawerf lijkt daarvan niet gevrijwaard. Want KondorWessels kocht de grond in 1997 voor omgerekend 1,8 miljoen euro en verkocht deze in 2017 voor 20,7 miljoen euro aan RW Utrecht, eigendom van het moederbedrijf Reggeborgh.
Diepeveen wilde daar dinsdag niet te veel over zeggen. Hij verklaarde deze cijfers niet direct paraat te hebben, maar vond in het algemeen de prijsopdrijvingen in dit deel van de vastgoedmarkt ‘niet plezierig en niet wenselijk.’

Ontwikkelingsmanager Fred Tuinman van Reggeborgh weersprak met klem de suggestie dat de grond van de Wilhelminawerf binnen het eigen bedrijf te duur is verkocht. ‘Het was in de markt een reële prijs. Als een andere kandidaat meer zou hebben geboden, was het aan dat bedrijf verkocht’. Hij onderstreepte daarbij dat het terrein twintig jaar niet kon worden ontwikkeld en dat er in totaal drie plannen waren voorbereid voordat het huidige ontwerp kon worden gerealiseerd.

Ook de huurprijzen die in het project moeten worden betaald zijn volgens Tuinman ‘marktconform’. ‘Wij kopen natuurlijk niet voor de leegstand.’ De huren komen voor de 62 kleinere appartementen in blok A (vanaf 48 vierkante meter) uit op 800 euro per maand. In blok B gaan 54 appartementen vanaf 65 m2 circa 900 euro doen en in blok D waar de grotere eenheden (80-85 m2) komen liggen de prijzen nog wat hoger. De twee stadswoningen zullen maandelijks rond de 1500 euro moeten opbrengen.