Op de deur van het toilet van restaurant Chez Jacqueline hangen de eerste Smartlappenposters al. Met daarop een huilende Sannie (de bekende sanitaire medewerker van Tivoli) en Rob Kreugel (beter bekend als zanger Sjarrel).

Bekende Utrechters, treurend met zakdoek in de hand, sieren de posters dit jaar van het Smartlappenfestival (20-21-22 november). Het is alweer 25 jaar geleden dat het festival van start ging. Het werd een schoolvoorbeeld voor talloze smartlappenfestivals die elders in het land volgden.

Het Smartlappenfestival is niet meer uit Utrecht weg te denken, al is het alleen maar vanwege de knipoog naar het lief en vooral leed dat in smartlapliederen beleefd wordt. De posters van het festival speelden daar altijd op in, met als heel bekend voorbeeld de foto van de vrouw in de deurpost van haar woning terwijl het water tot aan haar enkels staat. In de begintijd ging de organisatie met uien langs de pers om de journalisten alvast warm te maken voor het aankomende smartlappenfestival.

Dit keer bekende Utrechters die de eer hebben gekregen op de poster te staan. Zo zijn Edo Brunner (acteur), Coen Swijnenberg (deejay), Dirk (de kroegkat van Oudaen), GroenLinkser Pepijn Zwanenberg en graffitisymbool KBTR op de tranentrekkerij van de partij.

Traditie is dat altijd wel een of andere gadget te verkrijgen is: een plaktattoo, een flikkerend hartje. Dit keer is dat een zakdoek, zoals op de posters goed te zien is. Ook burgemeester Jan van Zanen is inmiddels al voorzien van de zakdoek, zodat ook hij goed voorbereid het festival in kan duiken.