Door Jim Terlingen - Niet de oudste school van Utrecht, want dat is het Utrechts Stedelijk Gymnasium, maar het Gregorius telt toch leuk mee. Het Gregorius vierde gisteren haar 150-jarig bestaan.

De officiële jubileumdatum was 13 augustus 2023, maar toen was het jublileumboek nog niet klaar. Dat moment ging toen in stilte voorbij. 

Het was donderdagmiddag een bescheiden bijeenkomst in De Lik, de voormalige gevangenis bij het Wolvenplein, met zo’n 70 aanwezigen. Maar het was heel bijzonder voor wie een Gregorius-hart heeft.

    

De bijeenkomst werd vlotjes gepresenteerd door de huidige rector Ron Dorreboom en docent Bibian Gilissen. Veel aandacht ging vanzelfsprekend uit naar de speciale gast Nico Harmsen (89), die tussen 1976 en 1995 de scepter zwaaide op de middelbare school. De andere speciale gast, de voormalig huishoudelijk medewerkster Riek Bouw (90), bleef wat meer op de achtergrond.

Nico Harmsen met achter hem hijzelf op een foto uit de jaren zeventig. Foto: Jim Terlingen

Verder was er een erg amusant praatje van dichter Ingmar Heytze (geen oud-leerling trouwens), een toespraak van onderwijswethouder Eelco Eerenberg en ook een van bestuursvoorzitter Fawzia Nasrullah. Nasrullah verborg niet dat de school recent een moeilijke tijd doormaakte, maar ze benadrukte dat het op dit moment erg goed gaat. 

Na zeer mooie optredens van leerlingen (wat durven jonge mensen tegenwoordig toch veel te laten zien van zichzelf) kregen mensen die zijn geinterviewd voor het jubileumboek de eerste exemplaren. Daarbij de oud-leerlingen Sharon Doorson (zangeres), Dwight van van de Vijver (presentator) en Ted Hoogenboom (hulpbisschop). 

Na afloop trok een kleine tentoonstelling veel aandacht.

Kijken naar foto's en documenten uit de geschiedenis van het Gregorius. Foto's: JT

     
Korte geschiedenis 

De katholieke Gregoriusschool werd opgericht op 13 augustus 1873 aan de Ganzenmarkt. De school is dan bedoeld voor armlastige jongens uit de stad.

Daar werd in hetzelfde jaar ook het eerste Gregoriushuis gesticht, waar de Congregatie der Fraters van Onze Lieve Vrouwe van het Heilig Hart huisvest. In eerste instantie zijn dat slechts drie fraters. Enkele jaren later verhuisde de school en het Gregoriushuis naar de Herenstraat. 

Vanwege de grote aanwas van fraters en activiteiten trok de St. Gregoriusschool dan in een pand op de Kromme Nieuwegracht-Nobeldwarsstraat. Binnen enkele jaren kwamen er mulo- en ulo-afdelingen bij. In de jaren dertig kreeg de lagere school-afdeling van het St. Gregorius ook het pand aan het Hiëronymusplatsoen tot zijn beschikking. 

Ook het Gregorius ging na de oorlog met de tijd mee en zodoende kwamen er burgers als leraren. In 1969 kwamen de eerste vijf katholieke meisjes op school.

Op 1994 werd de St. Gregorius lagere school opgeheven. In het gebouw aan het Hiëronymusplantsoen is tegenwoordig De Vrije School gevestigd.

Op de Gregorius-lagere school zat ooit schrijver C.C.S Crone, bisschop Möller van Groningen en de beruchte seriemoordenaar Hans van Zon om nog eens een paar namen te noemen.

In 2005 trekken de laatste fraters uit het Gregoriushuis op de Herenstraat. 

Het St-Gregorius College is op dit moment een scholengemeenschap voor middelbaar onderwijs, die bestaat uit de afdelingen Descart, Waldorf en brugjaar Jan Ligthart, verdeeld over vier panden in de binnenstad van Utrecht.

Tot slot

Een persoonijke herinnering. Vijftig jaar geleden, in 1973, bestond het Gregorius honderd jaar en werd ik samen met mijn grootvader in het gebouw op het Hieronymusplantoen op de foto gezet.

Mijn opa was 62 jaar ouder dan ik. Ik zat toen in klas 3 van de Gregorius lagere school, de klas waarin hij altijd lesgaf. Nico Harmsen kon zich dat laatste deze donderdagmiddag nog goed herinneren. "3B", zei hij ferm.

Schooljaar 1950-1951.

PS. Meer over Jul. Terlingen op deze site.