Door Simone Bouwmeister - De laatste week van het project ‘Kies je Tasje’ is aangebroken. De projectgroep wil Utrechtse winkeliers overtuigen geen plastic tasjes meer mee te geven aan klanten.

Het doel dat ‘Kies je Tasje’ vier maanden geleden voor zichzelf had neergezet, is om te zorgen dat twintig winkeliers in Utrecht een duurzaam alternatief aanbieden voor plastic tasjes. Inmiddels is dat aantal gehaald en hebben twintig winkeliers de intentieverklaring getekend, waarbij ze beloven te kijken naar duurzamere oplossingen, maar is het nu vooral de taak van de vier initiatiefnemers van het project te zorgen dat de duurzamere oplossingen ook echt aangeboden worden in de winkel.

Het project kies je tasje ontstond vier maanden geleden tijdens het traineeship van Stichting Verbeter de Wereld, waar een aantal projectgroepen aan de slag gingen om milieuproblemen zoals vervuiling en voedselverspilling tegen te gaan.

Het doel van ‘Kies je Tasje’ is om héél Utrecht plastictas-vrij te maken”, aldus Daphne van den Hoeve, één van de initiatiefnemers.

De winkels die zich hebben aangesloten bij ‘Kies je Tasje’, kunnen de duurzamere alternatieven niet rechtstreeks bij hen kopen, maar de projectgroep fungeert meer als tussenpersoon tussen de winkeliers en leveranciers in het aanschaffen van linnen of polyester draagtasjes.

Ook opperen ze het idee van een ‘tassenbol’, waar oude plastic zakken verzameld worden voor hergebruik of motiveren ze de winkeliers om milieukorting te geven aan klanten die hun eigen tasje meenemen.

Nu het project bijna ten einde is laten de initiatiefnemers de winkeliers nog niet los. “Of we nog langer door gaan met het project zelf is nog maar de vraag”, vertelt initiatiefneemster Sandra van der Nat. “We zijn binnenkort weer allemaal te druk bezig met werk en studie om hier fulltime mee door te gaan, maar we blijven de winkeliers, die zich in die vier maanden bij ons hebben aangesloten in ieder geval wel helpen om de duurzamere alternatieven te realiseren.”

Verschillende winkels zoals I Bake, Bakkerij Roel, Ijzerwaren W. Pijper, Boekhandel Bijleveld, stripboekenwinkel Piet Snot, schoenenwinkel Manelli, kledingwinkel Number Nine en de Droom van Utrecht hebben de intentieverklaring getekend.

Wilfred Vree, winkeleigenaar van de Droom van Utrecht is erg enthousiast over het project. "Ik vind het een goed initiatief”, vertelt hij. “De oceanen zitten momenteel vol met plastic en het is goed dat er wat tegen gedaan wordt.” De winkeleigenaar heeft zelf al biologisch afbreekbare zakjes en papieren tasjes toegevoegd aan zijn assortiment en vraagt klanten ook altijd of ze hun eigen tas mee hebben. “Als je dat vaak genoeg vraagt gaan klanten vanzelf hun eigen tas meenemen”, aldus Vree. “De klanten zijn er inmiddels ook al aan gewend en vinden het helemaal niet erg om een eigen tas mee te nemen.”

De initiatiefnemers van ‘Kies je Tasje’ zijn geïnspireerd geraakt door de verhalen over de zogenaamde plastic soep in de oceanen. De exacte grootte van het ronddrijvende plastic in de oceanen is niet bekend, maar de grootte wordt geschat op ongeveer 34 keer de oppervlakte van Nederland.

Ook is Kies je Tasje niet ongezien voorbij gegaan in de politiek. Partij voor de Dieren Utrecht heeft schriftelijke vragen gesteld over plasticgebruik nadat ze hadden gehoord van het project. De Partij voor de Dieren vindt het ook helemaal niet nodig dat er nog plastic tassen worden meegegeven tijdens het winkelen. “Er zijn momenteel genoeg alternatieven om het gebruik van plastic niet meer nodig te maken”, aldus Eva van Esch, gemeenteraadslid van Partij voor de Dieren.

En mocht je nou zelf geen tasje bij je hebben en in de winkel wordt geen duurzaam alternatief aangeboden, dan is het volgens Sandra van der Nat nóg niet nodig om naar een plastic tasje te vragen. “Ik neem mijn boodschappen dan gewoon in mijn jaszakken mee”, vertelt ze. “Één keer heb ik zelfs mijn tomaten meegenomen in de schoenendoos van mijn net gekochte schoenen. Je moet gewoon wat creatiever worden.”