Persbericht Bewoners Nobelstraat - Bewoners van de Nobelbuurt komen in opstand tegen de nachtelijke geluidsoverlast. Zij vroegen de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast een geluidmeting uit te voeren in de Nobelstraat. Hieruit blijkt dat omwonenden tot 4 uur ‘s nachts elke minuut worden blootgesteld aan geluidsniveaus die volgens de normen van de GGD en de Wereldgezondheidsorganisatie slaapverstoring veroorzaken.

Het gemiddelde geluidsniveau is zo hoog dat dit volgens wetenschappelijk onderzoek de kans op hart- en vaatziekten met meer dan 20% vergroot.

De slaapverstoringen onder bewoners worden versterkt door het soort geluid. Het menselijk brein is uniek afgestemd om alert en snel te reageren op menselijk geschreeuw. Dit type geluid activeert het angstcentrum in de hersenen omdat het van nature betekent dat er gevaar dreigt. Een menselijk lichaam schiet dan vanzelf in de waakstand.

Slapen naast een drilboor

Meldingen van bewoners leveren tot nu toe weinig op. Maatregelen concentreren zich op de verkeersveiligheid die in het geding is als dronken uitgaanspubliek zonder te kijken de busbaan op zwalkt. De gemeente lijkt daarnaast vooral huizen beter te willen isoleren in plaats van de oorzaak aan te pakken.

De extreem hoge benodigde isolatiewaarden zijn volgens de Utrechtse Stichting tegen Geluidsoverlast onmogelijk te realiseren, laat staan in monumentale panden: “Anders gezegd, er kan gewoon niet geslapen worden in slaapkamers aan de voorzijde”. Dat betekent ook dat slapen met een open raam onmogelijk is, zelfs tijdens bloedhete zomernachten. 

Ondanks de drukke doorgaande bus route in Nobelstraat zijn de geluidsniveaus ’s nachts nog hoger dan overdag. Elke nacht werden meerdere piekniveaus boven de 100 decibel gemeten, luider dan een drilboor. Geluidsniveaus die niet zouden worden toegestaan als deze daadwerkelijk ’s nachts door machines worden veroorzaakt in woonomgevingen. “Blijkbaar leeft het onterechte idee dat menselijk geschreeuw minder slaapverstoring veroorzaakt” aldus een bewoner. 

Utrecht zou daarom het goede voorbeeld moeten volgen van een grote stad als Parijs. Straatlawaai wordt daar live gemonitord met de Meduse, een apparaatje dat rond de 1000 euro kost. Dat geeft inzicht. Nu verleent de gemeente nog steeds nieuwe horecavergunningen in gebieden die al overlopen van overlast, ook in de Nobelbuurt.

Afgescheept

Met uitspraken als “als je stilte wilt dan moet je niet in de binnenstad gaan wonen” of “het gaat om een paar bejaarde beroepsklagers” worden bewoners steevast afgescheept. In een raadsvergadering afgelopen oktober werd dit geluid nog vertolkt door D66 Utrecht. Maar bewoners vragen niet om absolute stilte of een stad zonder horeca. Ze vragen dat er rekening wordt gehouden met de omgeving en dat er omwille van de gezondheid een bovengrens wordt gesteld aan het nachtelijk zwerflawaai. 

De situatie is inmiddels zo ernstig dat bewoners overspannen raken of een slaapstoornis ontwikkelen. Sommigen zijn al verhuisd of hebben hun bed naar de woonkamer verplaatst. Het gaat niet meer om overlast. Er is sprake van een gezondheidscrisis.