Het is dit jaar 75 jaar geleden dat ook Nederland in de Tweede Wereldoorlog werd betrokken en is het 70 jaar geleden dat in mei 1945 ons land werd bevrijd. Nieuws030 besteedt tot en met mei veel aandacht aan 'Utrecht 1940 - 1945' met veel persoonlijke Utrechtse portretten. Dit keer: kaas voor de Simon de Wit.

Een lange rij mensen voor een winkel, de Simon de Wit in de Burgemeester Reigerstraat (nu zit daar de Albert Heijn). De hongerwinter is nog een eind weg want het is 12 mei 1943, maar voedsel is wel schaars en als bekend wordt dat er een zending kaas naar de Simon de Wit komt zingt dat snel rond.

Lex Burkunk is elf jaar oud als de foto wordt gemaakt. “Mijn eigen herinneringen daaraan zijn inmiddels 71 jaar oud. Wat ik er over kan zeggen is dat mijn vader de filiaalhouder was en in loondienst bij Simon de Wit N.V., franchising bestond nog niet. Wij woonden ‘boven de zaak’. Zowel de personeelsleden, klanten en buurtgenoten noemden mijn vader Chef."

"Vanaf 1943 werd de bevoorrading van de winkel steeds onvollediger en onregelmatiger om in de loop van 1944 vrijwel geheel te stoppen (de hongerwinter). Daags voor 12 mei 1943 kreeg mijn vader bericht over de komst van een zending kaas. Middels een raambiljet werd de dag van verkoop en de benodigde distributie-bonnen kenbaar gemaakt . De aankondiging ging als een lopend vuurtje door de buurt. Gevolg: een lange queue want kaas was nauwelijks te krijgen. Een agent kwam nog een kijkje nemen of alles wel in het gerede bleef. In het begin van de middag was de kaas uitverkocht. En de foto zelf, die is genomen door een buurman die fotograaf was en als enige nog over een filmrolletje beschikte.”

Lex Burkunk, nu woonachtig in Bunnik, leverde de foto voor het fotoboek Utrecht 40/45 van Ad van Liempt en als dank daarvoor mocht hij onlangs naast burgemeester Van Zanen het eerste exemplaar daarvan in ontvangst nemen.

Volg deze serie verhalen ook op de facebookpagina Utrecht 1940-1945