Oud vet ruikt gezellig, de tweewekelijkse rubriek over verdwenen cafés in Utrecht. Dit keer: De Oude Lantaarn (1970-1980).

Café-discotheek De Oude Lantaarn stond ook bekend als 'De Ouwe Lamp'. Het was de bijnaam voor een door-en-door Utrechts café, want het was eigendom van de voormalige Wijk C-familie De Groot uit de Willemstraat. Weert de Groot en zijn vrouw Fiet waren het begonnen beginjaren '70 toen ze het pand aan de Boothstraat 10 kochten.

De familie De Groot zat, tot en met neven en nichten toe, al decennia lang in de vis. Weert en Fiet hadden zelf een viskraam gehad aan het Leidseveer om later in de horeca te stappen. De Oude Lantaarn was op dat pad een van hun eerste avonturen.

Dochter Fietje (Sophia de Groot) ging er werken met haar man Theo van Son. Samen deden ze barwerk en Theo stond ook regelmatig aan de deur als portier. "Het was een groot café", vertelt Fiet. "Er waren drie bars. Als je binnenkwam stonden links en rechts kleine barren en liep je door kwam je bij de grote bar. Boven was er een keuken waar Addy Kayim en mijn moeder, die tante Fie werd genoemd, tosti's en sateetjes - zonder stokjes - maakten."

Vlnr: Marga, Fiet en Ied van Wijnbergen. Tussen Fiet en Ied: Cor Kop. Foto's: familie De Groot

Fiet was de regelaar in het café, de baas eigenlijk. Haar ouders, die hand- en spandiensten verleenden, zaten meestal liever aan de bar. Weert zorgde wel voor de vele verbouwingen en dat er eind jaren '70 ook een dansvloer kwam waardoor het café ook discotheek werd.

"Het was een moderne dansvloer want die kwam uit de grond omhoog. Dat was heel wat toen." Die hoge dansvloer was overigens niet helemaal ongevaarlijk want menig danser stapte er per ongeluk vanaf en kwam ten val. Het kon de pret niet drukken. Cees Versteeg was er een van de deejays. "Meestal draaiden de deejays een kwartiertje disco, dan weer een kwartiertje Hollandstalig. En iedereen dan keihard meezingen. Heel gezellig."

Deejay Cees Versteeg achter de bar. Foto: A. Kayim

Iedereen kwam in het café, vooral publiek uit de volksbuurten waar de mensen woonden die bekend waren met de familie De Groot en de barmensen die in De Ouwe Lantaarn werkten. Enkele namen: George Bronius, Peter van Bommel (de broer van zanger Don Mercedes), Jan van Hanegem (broer van voetballer Willem), Tonnie Versteeg (broer van deejay Cees) en Tonnie Mulder (drummer van de band The Jets). Naast barwerk werden de mannen ook ingezet als portier als dat nodig was.

Aparte vermelding verdient barman Cor Keiman, een grote vent die vanwege zijn postuur Big Hoss werd genoemd. Hoss was populair onder de jonge bezoekers die hem kenden uit de Hooiepoort in de Fruitbuurt. Zijn vader was de bekende 'Kees de orgeldraaier'. Fiet: "Hoss had veel humor en dat maakte hem geliefd en hij was natuurlijk een hele goede portier. Z'n broer Manus en z'n zus Anneke kwamen ook vaak naar het café."

Ook het bestuur van FC Utrecht wist De Oude Lantaarn te vinden.  Onder leiding van de legendarische voorzitter Cees Werkhoven - die het goed kon vinden met Weert de Groot - werd er eerst vergaderd en daarna nog een consumptie genomen. Fiet herinnert zich de voorzitter nog heel goed. "Die Werkhoven is er toen met een vriendin van mij, Maartje Hendrikse, vandoor gegaan."

Er waren wel meer relaties die bij De Ouwe Lantaarn ontstonden. Fiet: "Richard Wijnbergen van cafetaria de Kleine Rijk uit de Voorstraat, was bezoeker bij ons en ik had hem gezegd dat hij eens moest gaan dansen met een vriendin van mij: Ied. Dat deed hij en ze zijn een stel geworden. Ied was op een keer nog prinses van de carnavalsvereniging De Muilezels waar een broer van Richard in de Raad van Elf zat. De carnavalsclub vergaderde bij ons en de majorettes hadden boven het café een oefenruimte. Natuurlijk hebben we ook heel wat carnavalsfeesten meegemaakt. Het mooist was nog eens een keer dat er een groot carnavalsfeest was geweest in het Oude Tolhuys en we zijn daarna met de boerenkapel voorop naar De Oude Lantaarn gegaan. Daar stond Hoss raar te kijken want ik was eerder op de avond 'naar huis gegaan' omdat ik hoofdpijn zou hebben. Nou niks, ik wilde naar het carnaval en in De Lantaarn hebben we het gewoon voortgezet en polonaise gelopen."

In het feestcafé was met regelmaat ook livemuziek te horen. "Henk Woudenberg was een vaste muzikant, maar ook zangers die weleens naar de microfoon grepen. Rick Hoogland is bij ons nog begonnen met zingen."

Werken bij De Oude Lantaarn was hard werken, maar altijd bijzonder, er gebeurde nogal eens wat. "Op een avond stuurde ik Hoss de dansvloer op omdat er iets aan de hand was, maar hij kwam niet terug. Toen ben ik zelf gaan kijken en bleek daar een vrouw helemaal in haar nakie te staan dansen. Ik heb haar bij de arm genomen en op straat gezet. Daar riep ze dat dat toch niet kon zo naakt op straat. Maar ik zei: "Als je dat binnen kan, dan kun je dat buiten ook'."

Twee dagen per jaar ging het personeel naar Valkenburg 'om zelf eens de bloemetjes buiten te zetten'. Ook Ied en Richard Wijnbergen - die inmiddels zelf ook een bar was begonnen in de Voorstraat: Richards Bar - gingen mee. Fiet: "Dan zetten we de boel lekker op stelten. Hoss kon het niet laten wanneer hij een podium zag om daar meteen op te springen en allerlei liedjes te gaan zingen. We hebben er de lokale krant nog eens mee gehaald: Utrechtse horeca op vakantie! Stonden we op de voorpagina met de zoveelste polonaise."

Er komt een einde aan De Oude Lantaarn voor Fiet als haar man Theo steeds vaker ziek is. Hij blijkt te lijden aan een nierziekte die hem en Fiet soms weken aan huis bindt. Wanneer haar broer Cobus de Groot begin jaren '80 de zaak overneemt van zijn vader en moeder, verandert de naam van het café in Discotheek Switch. Fiet is daar niet meer bij betrokken. De 'mooie tijd' van De Oude Lantaarn is voorbij.

Fiet de Groot achter de 'kleine bar' bij café-discotheek De Oude Lantaarn. Foto: familie De Groot