De sportjournalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, tussen toen en nu. Dit keer over oud-Utrechtspeler en nu trainer van FC Dordrecht: Marco Boogers.

De mooiste actie van een Utrechter in 110 jaar Oranje blijft de wonderschone uithaal van Marco van Basten in de EK-finale van 1988 tegen Rusland. Hij neemt een voorzet van Arnold Muhren ineens op de pantoffel.

,,Alleen een gek schiet vanuit die hoek op het doel,’’ zegt ploeggenoot Jan Wouters. De schutter zelf blijft als altijd nuchter: ,,Normaal lukt het één op de honderd keer en dan alleen op de training.’’ Het kind van Oog in Al wordt gekozen tot de beste speler van het toernooi en later in dat jaar tot beste voetballer van Europa en de wereld.

In stadion Galgenwaard hangt dat jaar een spandoek met de tekst ‘Marco toveren’

Het is geen eerbetoon aan de uitgevlogen Utrechtse stervoetballer. Van Basten is een zoon van de stad maar als jeugdig talent van UVV via Elinkwijk naar Ajax overgestapt en dan ben je een paria in Galgenwaard.

Dat merkt ook de Marco waarvoor het spandoek wel is bedoeld. ,,Willem van Hanegem wilde me meenemen naar Feyenoord, maar ik wilde naar Ajax. In een interview in het Utrechts Nieuwsblad heb ik dat ook gezegd, maar dat had ik beter niet kunnen doen, dat is in Utrecht een doodzonde.’’ Of het spandoek ‘Marco toveren’ na die bekentenis nog in het stadion is blijven hangen of voor eeuwig is opgerold is mij niet bekend.

Actie maken, mannetje uitspelen, toveren. Het is de specialiteit van Marco Boogers, de opvallendste speler bij FC Utrecht in het seizoen 1988 – 1989. Inmiddels zijn we 25 jaar verder en tovert de snelle buitenspeler van weleer nog steeds. Niet met zijn voeten maar met spelers. Als technisch directeur van FC Dordrecht is hij de vormgever van de ploeg die vorig seizoen verrassend naar de eredivisie promoveerde. Komend weekeinde is FC Utrecht de tegenstander van Dordrecht in het vervallen onderkomen aan de Krommedijk.

Marco Boogers groeit op in Dordrecht, maakt de overstap naar Feyenoord en keert terug naar zijn geboorteplaats als hij in De Kuip onvoldoende mogelijkheden ziet. Met DS’79 promoveert de aanvaller via de nacompetitie naar de eredivisie. In de achtste finale van de beker schakelt de ploeg FC Utrecht uit. Boogers scoort één van de doelpunten. In voetbal in de eerste divisie heeft hij na de degradatie van DS geen zin.

Met linksbuiten Hennie Verschoor en spits John van Loen moet hij de voorhoede van FC Utrecht gaan vormen. Op de open dag van de club wordt de rossige spits voor een miljoen gulden verkocht aan Roda JC. De verrassing is voor de woedende trainer Han Berger groter dan voor Boogers. ,,We waren in Duitsland op trainingskamp, ik sliep op de kamer bij Van Loen. De telefoontjes die hij kreeg hoorde ik ook.’’ Voorzitter Theo Aalbers belooft een vervanger, het wordt John Linford.

Een hectische start van het seizoen volgt. De spits weg, in de voorbereiding breekt doelman Jan-Willem van Ede zijn been en tussen hoofdtrainer Han Berger en assistent Willem van Hanegem botert het niet. Maar zie: na vijf wedstrijden heet de koploper in de eredivisie FC Utrecht. Na tien wedstrijden is de orde hersteld door vier nederlagen en een gelijkspel.

De huidige trainer Rob Alflen is ploeggenoot van Marco Boogers, die met zijn flair en durf in zijn spel boven de middelmaat uitsteekt. Met elf doelpunten volgt hij John van Loen op als topscorer. Marco tovert in Galgenwaard slechts één seizoen. In zijn tweede contractjaar is Cees Loffeld de opvolger van Berger. In een interview jaren later zegt Boogers: ,,Een keurige man, een nette man, maar als trainer niet mijn type.’’

Marco Boogers voetbalt nog lang en niet altijd gelukkig. Bij West Ham United gaat hij de geschiedenis in als de miskoop van de eeuw. Hij speelt er door slijtage in zijn knie vier wedstrijden en krijgt drie jaar uitbetaald. In zijn zeventiende seizoen als betaald voetballer – 500 wedstrijden, 200 doelpunten - is Harry van den Ham zijn laatste trainer. Met de huidige senior-coach van FC Utrecht en Marco Boogers als technisch directeur keert FC Dordrecht terug in de eredivisie.

Acht jaar terug keek Boogers terug op zijn periode bij FC Utrecht. ,,Als Han Berger en Willem van Hanegem waren gebleven en ik had de lijn van het eerste seizoen kunnen doortrekken, ja dan...’’

Ja, dan had ook Marco Boogers misschien getoverd in Oranje.