Sportjournalist Ton de Ruiter haalt heden en verleden bij elkaar, over vroeger en nu. Dit keer over de dieptepunten van FC Utrecht. Dit naar aanleiding van het (aanvankelijk) niet schorsen van de FC Utrecht-speler Kali nadat die een medespeler vorige week z'n kaak breekt.

De klap is te hard aangekomen, mijn woede is groot met dit mailtje op vrijdagavond aan FC Utrecht-directeur Wilco van Schaik als gevolg:

Hoi Wilco.
Het niet schorsen van Kali is een dieptepunt in de geschiedenis van FC Utrecht.
Groet, Ton de Ruiter

‘Never a dull moment,’ staat als antwoord in de krant van zaterdag. Een terechte constatering op een verkeerd moment. Saai is het bij de club inderdaad nooit, zoals onderstaande vlucht door de 45-jarige geschiedenis toont.

April 1981:
Jan Bartelds en Cees van Leur treden toe tot het bestuur van de club. De twee blijken hun zetel afgedwongen hebben door een financiële injectie te geven. De bestuurders Vilé en Van den Heuvel maken plaats. Alles komt later op straat: zwarte betalingen, kaartjesfraude, opgepakte bestuurders. Een faillissement wordt door gemeentelijke steun voorkomen   

September 1981: De winst op HSV in de Europacup is een hoogtepunt. Dat de ploeg door de achterdeur het hotel verlaat omdat de rekening van 11.500 gulden niet betaald kan worden, een dieptepunt. Bij de return in Arnhem wordt gespuugd naar HSV-trainer Ernst Happel.

HSV-trainer Happel. Foto uit 40 jaar FC Utrecht

April 1982: Aan de Hamburgerstraat staan trainer Berger en de spelers Van Veen, Van Breukelen, Van Hanegem, Wildbret en Van der Lem voor de rechter wegens het opzettelijk onjuist aangifte doen van inkomstenbelasting. Ook de bestuursleden moeten voorkomen. Bij de uitspraak in juni krijgen de spelers geldboetes en kunnen de bestuurders opgelucht adem halen: vrijspraak voor de meesten.

Leo van Veen, Han Berger en Van der Lem in de rechtbank in 1982. Foto uit boek 40 jaar FC Utrecht

December 1983: Jan Monster heeft door een knieblessure anderhalf seizoen niet gespeeld. Tegen Feyenoord maakt hij zijn rentree en haakt onmiddellijk weer af. De buitenspeler laat omroepen dat zijn tegenstander Troost geen blaam treft. De loopbaan van Monster is ten einde.  

Oktober 1990: De media zijn eerder op de hoogte van het ontslag van Cees Loffeld dan de trainer zelf. De reportage van Frits Barend en Henk van Dorp wordt afgevaardigd naar het  tv-festival in Montreux.

Januari 1993: Een trein met supporters van FC Utrecht op weg naar Ajax wordt in Diemen teruggestuurd omdat rascistische leuzen worden geroepen. Aalbers maakt zich niet overal geliefd door te roepen: ‘De Kromme Rijn in met die lui.’  

December 1995: De populaire trainer Simon Kistemaker wordt ontslagen. Bij  het garagebedrijf van bestuurslid Evert Kroon worden banden lek gestoken. De ouders van voorzitter Van der Kant worden bedreigd en bij zijn huis ontploft een bommetje.

December 1996:  Supporters van FC Utrecht bestormen bij Willem II – FC Utrecht het Tilburgse familie-vak. Het beeld van een huilende ballenjongen gaat de wereld over.

Augustus 1997: FC Utrecht roept zich uit tot de uitdager van de topclubs. De bal kaatst hard terug als van de amateurs van Noordwijk wordt verloren. Politie te paard moet de kleedkamer afschermen voor woedende supporters. De boete-pot van de bond wordt door de club gespekt met 65.000 gulden. Zes keer wordt de club vanwege spreekoren in staat van beschuldiging gesteld.

Mei 2002: Een dieptepunt waar de club geen schuld aan heeft. FC Utrecht speelt de bekerfinale en verliest na verlenging van Ajax: 2-3. De gelijkmaker van Wamberto in de slotminuut van de wedstrijd wordt in buitenspelpositie gescoord. Grensrechter Kloeg verzuimt te vlaggen.

Oktober 2002: Drie dagen na zijn aantreden wordt voorzitter Erik-Jan Visser geconfronteerd met rellen bij de EC-wedstrijd tussen FC Utrecht en Legia Warschau. Het vak met Poolse supporters – en sympathisanten van ADO Den Haag – zit overvol. Het fouilleren is niet goed gegaan omdat de fans veel te vroeg bij het stadion zijn nadat de politie ze verdreven heeft uit het stadscentrum.

September 2003: Als gevolg van de rellen bij FC Utrecht – Legia wordt in een leeg Galgenwaard tegen MSK Zilina gespeeld.

Spelen in een leeg stadion. Foto uit 40 jaar FC Utrecht

November 2005: Een week zo heftig als de vorige week. FC Utrecht wint met 1-0 van Ajax. Supporters van de Amsterdamse club vernielen honderden stoeltjes, de schade bedraagt tienduizend euro’s. Kwetsende spreekkoren ook in de richting van de moeder van Wesley Sneijder. Twee dagen later overlijdt David di Tommaso aan een acute hartstilstand.

September 2007: De Raad van Commissarissen zet voorzitter Jan Willem van Dop uit zijn functie vanwege slecht financieel beleid en zwak communiceren. Vrienden, supporters, trainer en spelers steunen Van Dop. Hij eist in kort geding met succes zijn baan terug. De Raad van Commissarissen biedt zijn ontslag aan.

Oktober 2008: Na Sparta – FC Utrecht (2-1) wil trainer Van Hanegem zijn contract opzeggen. Hij is uitgefloten door de Utrechtse supporters. Vier dagen later is het bijltjesdag. De assistenten Van Loen en Nascimento, keeperstrainer Arts en looptrainer Druppers worden ontslagen. De trainer zelf blijft aan.

December 2008: Maar niet voor lang. Willem van Hanegem noemt geldschieter Frans van Seumeren ‘een duikboot zonder verstand van voetbal’. Onmiddellijk ontslag volgt.

Mei 2010: Nog zo’n triest dieptepunt waar niemand schuld aan heeft. Op de training krijgt de Roemeense Mihay Nesu het stevige lichaam van Alje Schut op zich en breekt een nekwervel.

Juli 2013: FC Utrecht blameert zich door uit te verliezen van de Luxemburgse dwerg FC Differdange. In de thuiswedstrijd wordt een 3-0 voorsprong verspeeld.

Februari 2015: Met Kali verliest FC Utrecht met 2-0 van PEC Zwolle. De woede over het meespelen van de middenvelder die zijn ploeggenoot Peterson op de training een gebroken kaak slaat is groot. Voorzitter Wilco van Schaik erkent een inschattingsfout gemaakt te hebben en schorst de speler alsnog. Een dieptepunt is ietsje minder diep.