Sportjournalist Ton de Ruiter staat stil bij het heden en verleden in de Utrechtse sport, toen en nu, dit keer over het lustrum van FC Utrecht.

FC Utrecht viert in stilte het negende lustrum. Gepaste stilte gezien het teleurstellend seizoen, de teruglopende toeschouwersaantallen en het nog immer aanwezige financiële tekort.

In de zomer van 2010 spreekt voorzitter Jan Willem van Dop in het jubileumboek ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan zijn vertrouwen uit in de toekomst: ,,Doordat de financiële mogelijkheden van de club wat groter zijn en door beter afgewogen beleid kunnen we sportief en commercieel de komende jaren grote stappen gaan maken.’’ Die stappen zijn tussen 2010 en 2015 niet gezet.

Een jaar later is de voorzitter afgezwaaid. Een nieuwe uitdaging, ja,ja! In het laatste jaar van zijn dienstverband noteert FC Utrecht een verlies van 9,2 miljoen euro.  Clubeigenaar en commissarissen vinden Van Dop niet geschikt om de volgende stappen te maken. Ook technisch directeur Foeke Booy wordt mei 2012 weggestuurd. De Zweedse transactie wordt het duo Van Dop-Booy zwaar aangerekend. Met een voornaam deel van de transferopbrengst van Dries Mertens en Kevin Strootman zijn Alexander Gerndt, Marcus Nilsson en Johan Martensson aangetrokken. Het Scandinavische trio mislukt volledig.

Deze lustrumperiode verdwenen 4300 toeschouwers. In het seizoen 2009-2010 komen gemiddeld 21.000 kijkers naar de thuiswedstrijden in stadion Galgenwaard. Het afgelopen seizoen 16.700. De poging om de terugval te stuiten met aanvallend voetbal en spektakel loopt slecht af. Op eigen veld wordt meer verloren dan gewonnen: 6 om 7.
 
Vier hoofdtrainers stranden tussen 2010 en 2015 op de ambities van de club. Ton du Chatinier is de eerste. Supporters bezetten in 2011 aan het einde van het seizoen (9e, 47 punten) het trainingsveld en eisen het ontslag van de hoofdtrainer. Zijn opvolger Erwin Koeman houdt het na negen 9 wedstrijden voor gezien. Niet de magere prestaties maar de gebrekkige trainingsfaciliteiten voert hij op als reden voor zijn vertrek. Daar wordt lacherig over gedaan, maar plots is er dit jaar erkenning voor zijn klachten. De club gaat op de trainingsaccommodatie een topsportklimaat creëren!

Erwin Koeman. Foto: Ton van den Berg

Jan Wouters haalt vervolgens net de 100 wedstrijden niet als hoofdcoach. In het seizoen 2012-2013 wordt hij op handen gedragen. Vijfde in de eindstand met een recordaantal punten. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Een seizoen verder kan Wouters door de vele blessures niet anders dan kiezen voor een behoudende speelwijze en daar wordt hij op afgerekend.

Ook het Amerikaanse (!) model met hoofdtrainer Rob Alflen, senior-coach Harry van den Ham en technisch adviseur Co Adriaanse werkt niet naar tevredenheid. Volgend seizoen op zijn Engels met heel veel bevoegdheden voor de nieuwe man Erik ten Hag.  

De beste spelers gaan ook tussen 2010 en 2015 noodgedwongen in de verkoop. Michel Vorm, Dries Mertens, Kevin Strootman, Ricky van Wolfswinkel, Mike van den Hoorn, Jens Toornstra, Steve de Ridder en Dave Bulthuis zijn  gezamenlijk goed voor 32 miljoen euro aan inkomsten. Voor dat geld koop je nu één Memphis Depay maar dat terzijde.

Weinig blijft FC Utrecht de laatste vijf jaar bespaard. Triest dieptepunt is het ongeval op 10 mei 2011 tijdens de training waarbij de Roemeense verdediger Mihay Nesu verlamd raakt. Daar blijft het niet bij. De vrouwenploeg verdwijnt, de ambitieuze shirtsponsor Phanos valt van zijn voetstuk, het bedrijf van stadion-eigenaar Midreth gaat failliet. Als de club zich door winst in de play-off plaatst voor de voorronde van de Europa League laat het zich verrassen door ambtenaren en werklui van het Luxemburgse FC Differdange.
    
Nooit een saai moment bij de FC. Het wordt soms vol trots gemeld. Dit seizoen maakt de club het wel heel bont. Anouar Kali haalt uit op de training en bezorgt zijn ploeggenoot Kristoffer Peterson een kaakbreuk. De leiding schorst de dader niet en stelt hem de eerstvolgende wedstrijd gewoon op. Een medewerker van de club zet een overval in elkaar en ontvreemdt 77.500 euro. De directeur van de volksclub in financiële zorgen gaat rijden in een gesponsorde Maserati.

Is het dan allemaal kommer en kwel de afgelopen vijf jaar. Nee, jeugdige talenten kloppen nadrukkelijk op de deur. We zagen in het najaar van 2010 geweldige wedstrijden in de Europa League tegen Celtic en FC Liverpool en bij alles wat verdwenen is  - voorzitter, technisch directeur, vier hoofdtrainers, de beste spelers, enz. – is geldschieter Frans van Seumeren de club trouw gebleven. 


Gepaste stilte nu, tromgeroffel bij het volgende lustrum bij het 50-jarige bestaan. Een mens durft te dromen.

Frans van Seumeren. Foto: Ton van den Berg