FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar en begint zondag aan de vijftigste competitie in de eredivisie. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt - met een knipoog - naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. 

          
Aflevering 1
 

De bank belt de financieel directeur van FC Utrecht. ,,Even checken, wij moeten 700.000 euro overmaken naar de rekening van Ajax. Klopt dat wel! Meestal is het omgekeerd en maken we geld van Ajax over naar jullie rekening.’’

Het klopt.

Zondag begint de Utrechtse fusieclub aan de 50e competitie in de eredivisie. Met links op de vleugel de 21-jarige Vaclav Cerny, Tsjechnisch jeugdinternational, door Ajax op 15-jarige leeftijd ingelijfd. Door een zware kruisbandblessure  en de straffe concurrentie blijft de doorbraak bij de landskampioen uit. Bij FC Utrecht heeft de voormalige speler van FK Pribram een 3-jarig contract met een optie voor een vierde seizoen getekend. De club betaalt aan Ajax een afkoopsom van zeven ton. 

 Vaclav Cerny. Foto: FC Utrecht

Een unieke transfer. Het is de eerste keer in het 50-jarige bestaan dat FC Utrecht meer dan een huursommetje naar Ajax overmaakt. En inderdaad meestal gaat het omgekeerd. In 1978 gaat verdediger Piet Wijnberg voor een fooi naar Ajax. Hij is opgevallen in het militaire elftal en heeft nog geen wedstrijd in het eerste van FC Utrecht gespeeld. 

Zes jaar later wil Ajax 350.000 gulden (160.000 euro) betalen voor Rob de Wit. 'Voor dat geld breng ik hem op de fiets naar Amsterdam', jubelt Theo Aalbers, voorzitter van een club in geldnood. De Wit moet de opvolger van Jesper Olsen (naar Manchester United) worden. In de zomer van 1986 krijgt Rob de Wit op vakantie in Spanje een hersenbloeding en is het gedaan met zijn carrière.

Jan Wouters wordt die zomer door Johan Cruijff naar Ajax gehaald. Voor de balans in het elftal ziet hij de Utrechter als een onmisbare pion. Supporters van de club begrijpen de keuze niet maar moeten hun trainer al snel gelijk geven. De transfersommen zijn inmiddels gestegen, 630.000 gulden vloeit in de kas van de FC. Mister FC Utrecht Leo van Veen gaat  transfervrij naar de hoofdstad.

Leo van Veen. 

Rob Alflen wordt als opvolger van Jan Wouters (naar Bayern Munchen) aangetrokken. We gaan boven het miljoen, in guldens dat wel. Mike van den Hoorn komt op pupillenleeftijd naar de FC. Na een jaar in het eerste telt Ajax in de nieuwe eeuw 3,8 miljoen euro voor hem neer. Zakaria Labyad speelt anderhalf seizoen voor FC Utrecht en verdient een 4-jarig contract bij Ajax. FC Utrecht ontvangt een afkoopsom van 6 miljoen euro. Zelfs de hoofdtrainer is niet veilig voor het in Utrecht winkelende Ajax. Erik ten Hag vertrekt voor een forse afkoopsom. In een halve eeuw stort Ajax twee miljoen in guldens en elf miljoen in euro’s op de bankrekening van de FC.

Het is eenrichtingsverkeer. ‘De kas van Ajax gaan we niet spekken’, dat lijkt de opdracht die de financiële man bij FC Utrecht bij zijn aanstelling krijgt.

Deze transfers van Ajax naar de FC staan in de boeken.

Ton Pronk maakt in december 1970 de overstap naar de fusieclub. De internationaal is bij Ajax zijn basisplaats kwijt. Een transfersom wordt niet betaald.

Ton Wickel wordt door Ajax overgenomen van Excelsior,  kan in Amsterdam geen basisplaats afdwingen en wordt in 197 voor een fooi overgedaan aan FC Utrecht. Na 1 seizoen en slechts 7 wedstrijden in het eerste vertrekt hij naar FC Den Haag.

Edwin Godee wordt in 1984 door zijn voormalige clubgenoten bij Elinkwijk Marco van Basten en Gerald Vanenburg aanbevolen bij Ajax maar komt tot slechts drie invalbeurten in het eerste. De hoofdprijs wordt vanzelfsprekend niet betaald. Voor FC Utrecht speelt hij in twee seizoenen 57 wedstrijden.

Patrick Zwaanswijk speelt in het zaterdagteam van Ajax en komt in 1998 voor een amateurvergoeding over.

Vito Wormgoor wordt in 2008 door Ajax ontslagen vanwege een uit de hand gelopen kaartschuld en komt transfervrij over. De voetballer uit Leersum speelt 7 wedstrijden in het eerste van FC Utrecht.

Jeroen Verhoeven krijgt als tweede doelman bij Ajax geen contract meer en wordt in 2012 zonder afkoopsom overgenomen door FC Utrecht .      

Doelman Hans Galjé (seizoen 1985-1986), Amerikaans internationaal  John O’Brien (1998-1999) en Rodney Sneijder (2011-2012) worden gehuurd. Koopjes en huurlingen en net voor het 50-jarige jubileum toch nog één forse aankoop.