FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. In het jaar van het tiende lustrum hervat FC Utrecht de competitie in Zwolle. Een bijzondere plek.       

Deel 22

Het feestje is tweemaal op rij in Zwolle. Op 11 mei 1980 kwalificeert FC Utrecht zich voor de eerste keer in het bestaan voor Europees voetbal, een jaar later op 23 mei wordt tegen PEC voor de tweede maal een Europees ticket veilig gesteld. Hans van Breukelen, Ton du Chatinier, Koos van Tamelen, Gerard Tervoort, Willem Flight, Joop Wildbret, Leo van Veen en Willem van Hanegem zijn er twee keer bij.
  
De hoofdrol bij het feestje in 1980 is voor Ton Gruters, een aanvaller uit Schalkwijk die zich bij Elinkwijk in de kijker heeft gespeeld. De laatste wedstrijd van de competitie tegen PEC Zwolle is zijn eerste optreden in de hoofdmacht van FC Utrecht. In de slotminuut maakt hij de 2-2. Geen intikker maar een geweldige knal, een zondagsschot. 

Tonnie Gruters. Foto: archief FCUtrecht

Han Berger heeft in het 10e seizoen van FC Utrecht in de eredivisie een ijzersterke as. Doelman Hans van Breukelen is met slechts 35 doelpunten tegen de minst gepasseerde keeper van de eredivisie. Landskampioen Ajax incasseert 41 tegentreffers. Joop Wildbret leidt de defensie voortreffelijk. Willem van Hanegem zorgt voor de routine op het middenveld en voorin wordt Leo van Veen voor de achtste maal clubtopscorer.

Van Hanegem is terug in de eredivisie na een avontuur bij Chicago Sting. De voormalige Velox-spelers is zes jaar ouder dan zijn trainer. Na afloop heeft Van Hanegem een mooi compliment voor zijn trainer. ,,Toen ik vroeger mannetjes als Korbach en Berger met zonnebril langs de lijn zag staan had ik mijn oordeel klaar. Ik heb me vergist door op uiterlijkheden af te gaan. Deze plaatsing voor de UEFA-cup is te vergelijken met een landskampioenschap van Ajax.’’
 
De treffer van Ton Gruters is zijn eerste in de eredivisie maar ook zijn laatste. In het seizoen dat FC Utrecht in Roemenië debuteert tegen Arges Pitesti valt hij nog drie keer in. Een verloren wedstrijd tegen Willem II, uitschakeling in de beker tegen dezelfde club en bij een gelijkspel tegen FC Twente. In 1981 maakt Gruters de overstap naar SC Amersfoort.  

Een garantie voor een glanzende carrière is scoren bij je debuut niet. Herman Schreurs debuteert 8 mei 1977 tegen Telstar en scoort als invaller. Vervolgens valt hij vijf keer hij in en wordt  1 keer  gewisseld zonder te scoren.  

Barnie Liebhaber is een gevluchte Hongaar. Met Vasas is hij twee keer kampioen van zijn land geworden. Beslist geen prul maar zo wordt hij wel afgeschilderd in het Utrechtse. De aanvaller speelt acht wedstrijden in het eerste. Hij maakt een doelpunt bij zijn debuut op 16 maart tegen De Graafschap en daar blijft het bij.

Bert Aipassa scoort de winnende tegen Volendam op 2 juni 1996. Ook voor hem geen doelpunt meer maar dat is niet zo vreemd want de Barnevelder is verdediger. Aipassa komt tot 23 duels in het eerste.  

Randy Wolters, Rafael Uiterloo en Nick de Jong krijgen van trainer Willem van Hanegem hun eerste speelminuten. Wolters maakt op 17 februari 2008 de enige treffer tegen FC VVV (4-1 verlies). Zeven keer haalt hij het eerste en verkast naar Emmen. Nick de Jong maakt tegen FC  Twente (3-0 winst) zijn enige doelpunt en komt verder tot drie invalbeurten.

Het debuut van Rafael Uiterloo is bijzonder. PSV is 30 augustus 2008 de eerste tegenstander. Op de dag van de wedstrijd blijken Mihai Nesu en Ali Boussaboun niet speelgerechtigd. De 17-jarige Rafael Uiterloo wordt van het veld geplukt bij de junioren en debuteert tegen de landskampioen. Hij scoort in de laatste minuut de 1-5. Het is de enige keer dat hij in de basis staat. Na 8 invalbeurten is FC Omniworld zijn nieuwe werkgever.

Attila Yildirim beleeft zijn hoogtepunt in Utrechtse dienst op 19 januari 2011. In blessuretijd maakt hij als invaller de winnende tegen FC VVV. Een week later valt hij tegen Ajax voor de tweede keer in. In de zomer verkast naar het Turkse Kasimpasa.  

Terug naar Zwolle. Op 23 mei is goaltjesdief Willy Carbo de held bij de tweede Europese kwalificatie in Zwolle. Hij maakt tegen PEC met Rinus Israel als laatste man en Ron Jans in de voorhoede drie doelpunten. Een daarvan wordt in de boeken genoteerd als een eigen doelpunt van Carry Steinvoort. Het eindigt in 0-3. Uitbundig wordt het behalen van Europees voetbal niet gevierd. De club heeft door de financiële problemen niet eens voor een glas champagne gezorgd.

Naast succes is er ook verdriet onder de Zwolse Peperbus. Han Berger zorgt op 4 april 1988 voor een unieke gebeurtenis. De trainer haalt zijn spelers in de 75e minuut naar de kant. Kevin Young breekt bij een grove charge op Peter van der Waart zijn kuit- en scheenbeen. Scheidsrechter Dolstra geeft de Engelse middenvelder op de brancard de rode kaart tot woede van Berger. Bemiddeling van voorzitter Theo Aalbers is nodig om de ploeg weer op het veld te krijgen. De trainer krijgt een schorsing van vier wedstrijden. Kevin Young wordt voor vijf duels uitgesloten. Een wassen neus want de Brit keert pas na 17 wedstrijden terug op het veld.  

Hectisch is ook de laatste editie. In Zwolle staat FC Utrecht 20 minuten voor het einde met 3-1 voor. Urby Emanuelson krijgt op advies van de VAR rood en even later geeft de controlekamer in Zeist aan dat een overtreding binnen de lijnen is. Het wordt nog 4-3 voor PEC. Elftalleider Marcel Mul krijgt rood, assistent Zeljko Petrovic geel en Riechedly Bazoer na afloop rood voor het wegduwen van de vierde man.